Трима министри подадоха оставки – Нанков, Московски, Радев

Министерски съветТежката катастрофа край Своге, която взе 17 жертви, стана причина трими министри да подадат оставки. Това са Валентин Радев – на вътрешните работи, Николай Нанков – на регионалното развитие, и Ивайло Московски –  на транспорта. Причината е недобра комуникация между министерствата, които имат отношение към пътната безопасност.

Изявление направиха регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев. Ивайло Московски е болнични, но също е депозирал оставката си. Валентин Радев посочи, оставката е жест на политическа отговорност. „След като се случи този инцидент, без да имаме персонална вина, очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от подобна трагедия“, каза той.

Николай Нанков заяви, че министрите са били готови с оставките си още в неделя, но е било необходимо през тази седмица да предадат всичката налична документация на следствието и прокуратурата. „Ние сме хора с морал, затова понасяме тази отговорност, като ръководители на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент“, разясни Нанков.

Министрите още не са обмисляли дали да се върнат в Народното събрание.

В сряда премиерът Борисов каза: „Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност. Както винаги, никога, никого не сме пожалили. Докъдето е вината, дотам ще се носи отговорността“.

Leave a Comment