Седмична агрометеорология: Локални слаби валежи, нужни са поливки на зеленчуците

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, НИМХ Пловдив

През последната седмица на август времето остана топло за сезона със средни температури около и над 25⁰С. Падналите валежи бяха неравномерно разпределени като количествата им (Пловдив-25mm; Чирпан 16mm; Хасково 13mm) слабо повлияха върху почвените запаси.

На много места пролетните култури приключиха развитието си, като в края на август началото на септември сухото и топло време позволи да започне и тяхното прибиране.

В началото на периода времето ще остане топло за сезона, в равнините до горещо като средната температура за района на Пловдив ще е около 24⁰С. Очакват се превалявания и гръмотевична дейност през първите дни на седмицата като в последствие температурите ще се понижават. Условия за валежи с гръмотевици ще се формират през почивните дни.

Последните етапи от развитието на полските култури ще протичат при наднормени температурни постъпления и ниска влажност на почвата. Прогнозираните валежи ще имат локален характер и слабо ще повлияят върху продуктивната почвена влажност. Където количествата се по-високи, воднофизичните свойства в повърхностния почвен слой ще благоприятстват повърхностните обработки на свободнит еплощи.

Очаква се на много места пролетните култури да приключат развитието. Условията ще бъда благоприятни за прибирането им през втората половина на периода. Ще продължи поетапното прибиране на късните зеленчукови култури като при недостатъчна продуктивна влажност ще е необходима поливка.

Leave a Comment