Обнадеждаващо: Изкупните цени на суровото мляко гонят европейските

От миналата година пазарът на мляко не отчита срив в изкупните цени през лятото, което е добър сигнал за развитието на българската индустрия.

На фона на сухото лято в Западна Европа и растящото търсене на млечни продукти не само в Европа, но и в световен мащаб цените на суровото мляко запазиха нивата си у нас, следвайки тенденциите в ЕС.

Цените на млякото гонят европейските

Цените на млякото гонят европейските

Това се посочва в анализа на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA за август, където са представени тенденциите на пазара на млечни продукти.

За първи път от много време агростатистиката отчита ръст в изкупуването на мляко в страната.

По данни на министерството на министерството през първото полугодие на 2018 г. са изкупени приблизително 339 хил.т (14% повече) краве мляко в сравнение със същия период на миналата година.

Според прогнозите на САРА до края на годината преработеното краве мляко в мандрите ще достигне 612 хил.т, така че на годишна база увеличението ще бъде с около 3%.

Като припомнят, че през 2017 г. бяха отчетени едни от най-високите цени на млечните продукти, икономистите смятат, че това повлия и върху пазара през тази година.

Неотдавнашното решение сиренето и кашкавалът от палмово масло да се произвежда от отделни мандри също ще повлияе положително върху изкупуването на сурово мляко, така че е възможно производството да продължава да расте, пише sinor.bg.

Поскъпване има и при млечните продукти в магазините. Експертите на САРА предвиждат киселото мляко да поскъпне с до 2,21 лева за килограм, което на годишна база е с цели 9%. Сметана също ще отчете ръст от 18 лв/кг (+2% съпоставено с 2017 г.), а изварата – до 4,45 лв/кг, илиръст от 4% на годишна база).

Съществува умерено силна ценова интегрираност на изкупната цена в България със средните за ЕС, като българската цена реагира по-силно с около 1 месец закъснение от изменението на средноевропейските цени.

Повлияни от стабилното търсене на млечни продукти в света и вероятно от сушата, изкупните цени на кравето мляко в старите страни членки (ЕС-15) започнаха да растат след май тази година.

Според данни на Евростат има намаление с 1% на броя на млечните крави към декември 2017 г., което е първото за ЕС след 2012 г. Броят им е близо до този през 2011 г., докато продукцията е нараснала с 13 мил. т. (около 8%).

Leave a Comment