Заради чумата: Препоръчват домашните прасета в Силистренско да минат под ножа

Над 1900 прасета в Силистренска област, които са регистрирани в над 960 частни дворове трябва да минат под ножа, ако стопаните им искат животните да не бъдат умъртвени и закопани при появата на страшната болест в Силистренско.

Препоръчват домашните прасета да се заколят

Препоръчват домашните прасета да се заколят

Такъв съвет за пореден път отправи Областният кризисен щаб за превенция на африканската чума по свинете, съобщава местен информационен сайт

Препоръката на щаба е да продължи започналият колеж на прасета – засега предимно от домашни дворове в селата в близост до трите свинекомплекса в областта – в селата Ветрен, Попина и Майор Ценович, но процесът трябва да продължи и в другите населени места.

След като беше обявено първото огнище на Африканска чума по свинете и в община Провадия разпоредиха преброяването на всички прасета за лична консумация. То ще бъде извършено в 24-те населени места, за да се установи точния брой на животните в региона.

Според специалисти регистрираните там животни са едва 10 %. В предходното преброяване са включени едва половината от отглежданите към момента.

Продължават и дейностите по дезинфекция. Хората очакват тези дни да стане ясно дали болестта се е разпространила и извън обявеното огнище в с. Тутраканци. Вируса е изключително устойчив и не е ясно кога отново ще могат да гледат прасета.

Нужно е да се подходи отговорно и сериозно към всички мерки за неразпространение на болестта. Ако след умъртвяване има останал фураж, то той не трябва да се продава, за да се ограничи разпространението на заразата.

Leave a Comment