Добивите на слънчоглед и царевица с променлива величина

Не е ясно какви ще са добивите на царевица и слънчоглед. Но пък жътвата е едва в началото и за подобни прогнози е още рано.С добри добиви приключи прибирането на реколтата от пшеница и ечемик в Пазарджишко.

нива със слънчоглед

Добивите със слънчоглед и царевица ще варират

Сега земеделските стопани в областта са ангажиране с прибиране на продукцията от царевица и слънчоглед. Твърде рано е да се правят прогнози за очакваните добиви от двете култури.

Земеделските производители в областта се надяват прогнозите за влошаване на времето да не оправдаят.

С около 18% ще намалеят през 2018 година добивите от основните отглеждани в България земеделски култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица,

сочи обаче анализа на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Според анализаторите спадът може да се очаква заради неблагоприятни агрометеорологични условия, включително засушаване и градушки.

Очакванията са средните добиви при царевицата да се понижат до 4,90 т/ха, до 2,30 т/ха при рапицата и до 1,85 т/ха при слънчогледа.

Вероятното намаление ще е най-сериозно при слънчогледа – с 34%.

То ще е резултат не само от очакваното намаление на добивите, но и заради свиване на площите след ниските цени в последната година.

Обработената площ при слънчогледа се очаква да се свие до 727 хил. ха., докато година по-рано по данни на агроминистерството е достигала 897 хил. ха.

Тези предвиждания, специално при слънчогледа, са направени на база по-скоро песимистичен сценарий за климата.

При царевицата предвид възможностите за по-добро напояване и растящото търсене по света в средносрочен план се прогнозира съществен ръст на средните добиви до 7-7,29 т/ха годишно.

Припомняме, че 2017-та бе една от най-добрите за зърнопроизводителите за последните няколко години в световен мащаб.

Това в голяма степен важи и за България, където 2017/18 година се оказа рекордна при пшеницата, с прибрани над 6,1 млн. т.

Рекордни количества бяха ожънати и при слънчогледа, като за първи път производството надвиши 2 млн. т.

Leave a Comment