Викайте веднага ветеринар, ако се съмнявате за болест

Причинителят на африканската чума по свинете АЧС е сложен комплексен вирус. През 2007г. АЧС е констатирана в Грузия. Смята се, че проникването на вируса е свързано с изхранване на животни с отпадъци от кораб от Югоизточна Африка.

идилия - свиня с малките на полянаСлед като болестта се разпространява бързо на територията на цяла Грузия, впоследствие обхваща и останалите транскавказки държави Азербайджан и Армения, като преминава и в Руската федерация.

Огнища на заболяването са наблюдавани в непосредствена близост до границите на ЕС (единични огнища в Украйна и наскоро обявена епизоотия в Беларус), което значително застрашава свиневъдната индустрия в Европа и извън нея.

Първият описан случай на АЧС е констатиран в Кения. Заболяването се разпространява в повечето държави около Сахара, включително Мадагаскар. Първият случай на АЧС извън Африка е в Португалия през 1957г. и е в резултат на изхранване на домашни свине с кухненски отпадъци от самолетни полети, в близост до летището на Лисабон.

Случаи на АЧС са докладвани в различни страни в Европа, като в Испания и Португалия заболяването е било в стихията си за повече от три десетилетия, до пълното му успешно ликвидиране в началото на 90-те. АЧС все още е ендемична на остров Сардиния.

Инкубационен период

Инкубационният период е от 3 до 15 дни, като при острата форма е от 3-4 дни. АЧС е силно контагиозно заболяване, което засяга свине от различни възрасти без значение на пола. Високата смъртност на животни от различните възрастови групи може да породи съменение както за АЧС, така и за класическа чума по свинете (КЧС).

Заболяването може да протече в четири форми – свръхостра, остра, подостра и хронична. Свръхострата и острата форма могат да имат следните клинични признаци:

Внезапна смърт почти без клинично проявяване;

– Висока температура (40.5 – 42°C);

– Зачервяване на кожата (видимо само по по-светлите части) – върховете на ушите, опашката, дистална част на крайниците, вентрална част на гърдите и корема;

– Намален апетит, апатия, цианоза и липса на координация в рамките на 24-48 часа преди настъпване на смъртта, предхождана от повръщане, диария (кървава понякога) и изтечения от очите;

– Смърт в рамките на 6-13 до 20 дни;

– Аборти;

– Смъртността често достига до 100% (при домашни свине)

Как се предава вирусът

Африканската чума се предава директно (чрез контакт между болни и здрави животни) или косвено чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти (вирусът на АЧС е устойчив за 3-6 месеца в сурови месни продукти), биологични вектори (кърлежи от род. Ornithodoros),

които преди това са имали контакт с инфектирани гостопримници и контаминирани с вируса материали и повърхностти (помещения, транспортни средства, дрехи…).

Източниците на вируса са:

Кръв, тъкани, секрети и екскрети от болни и мъртви животни;

Животни, които са оцелели и са се възстановили от инфекцията;

Меки кърлежи от род Ornithodoros, инфектирани с вируса;

Околна среда: вирусът на АЧС може да перзистира във фекалии от свине до 6-10 дни, в месни продукти – до няколко месеца, а в замразено месо – с години.

Може ли да се ваксинира срещу АЧС

Не е разработена ваксина. Профилактиката (биосигурност и хигиенни мерки) и подходящия контрол на потенциални огнища (докладване, строги карантинни мерки, унищожаване) все още са най-добрите мерки за профилактика и борба.

Какво е най-доброто лечение на АЧС

Няма лечение. Мерките за биосигурност са от съществено значение, например: избягване на храненето с кухненски отпадъци, използване на специално облекло, карантиниране на новопъстъпилите животни и отделяне на различните групи животни

Кои други болести наподобяват АЧС

Да, това са: класическа чума по свинете, репродуктивен и респираторен синдром, червенка, салмонелоза, пастьорелоза, стрептококова инфекция, лептоспироза, отравяне с кумарин, цирко- вирусна инфекция, дерматити и нефропатии. За категорично поставяне на диагнозата АЧС е необходимо да се изпратят проби за лаборатотно потвърждаване на заболяването.

Ако видя съмнителен случай за АЧС, какво трябва да направя?

Свържете се с Вашия ветеринарен лекар и/или официален ветеринарен лекар във Вашия район. Задължително е докладване на всяко съмнение за АЧС! Ветеринарните органи ще предоставят пълен набор от проби до Националната референтна лаборатория за изследване, по-специално: кръв с ЕДТА (0,5 %); проби от далак, лимфни възли, сливици и бъбреци;

Какво трябва да направят ветеринарните служби за контролиране на огнището?

В случай на огнище, бързото хуманно умъртвяване на всички свине и правилното обезвреждане на труповете, месните продукти и отпадъците е единственият механизъм за бързо и ефективно ликвидиране на заболяването, заедно с цялостно почистване и дезинфекция.

Вирусът е чувствителен на сулфати и топлина (60°C, 30 минути), а не толкова към гниене, алдехиди и основи.

Подходящи дезинфекционни средства за АЧС са 2% натриева основа, 2% сода бикарбонат, детергенти и фенолови заместители, натриев и калциев хипохлорид (2-3% активен хлор) и йодни съединения. Твърдите отпадъци и материали трябва да бъдат отстранени преди извършване на дезинфекция. Изпразнените помещения не трябва да се зареждат наново за период най-малко от 40 дни.

Като финален съвет от БАБХ съветват, че е по-добре е да се съобщава за съмнителни случаи, които да се окажат отрицателни, отколкото да не се докладва. Не се страхувайте от санкции от страна на правителството, съдействието ви винаги е от съществено значение.

Брошурата е качена на страницата на БАБХ

Leave a Comment