Браншовите организации влизат при министъра до края на юни

Проф. Греков изисква от сдруженията данни за членската им маса и становище по законопроекта за тяхната дейност
агроминистерство

Министър Греков ще се срещне със сдруженията в страната в следващите 3 седмици

До края на юни министър Димитър Греков ще направи срещи с всички браншови организации с сферата на селското стопанство. Целта е и опознавателна, и за представяне на проблемите в различните дейности. Това съобщи днес проф. Греков след срещата си с Националната асоциация на зърнопроизводителите и с Българската асоциация на земеделските производители. Двете фермерски сдружения са най-големите в страната. По време на разговора бяха поставени въпросите за преодоляването на сивата икономика и за неотложната необходимост от създаване на стратегии за развитието на отрасъла. 

Министърът изисква от всички организации да легитимират себе си, като представят актуално състояние и информация за членската си маса. Освен това те трябва да представят своите становища по проекта на Закона за браншовите организации и да внесат агрументирани предложения за евентуална промяна на подготвения проект. 

Земеделските производители и преработватели изразиха общо съгласие за активиране дейността на специализираните консултативни съвети и създаване на работни групи към тях, в случай на възникнали проблеми. 

По време на срещата министър Греков подчерта значимостта на науката за земеделската практика. Той посочи, че очаква предложения от неправителствените организации в земеделския бизнес за съвместна работа със средните училища и професионалните гимназии в земеделието и хранителната промишленост с цел издигане нивото на образованието в сектора.

Leave a Comment