Робот ще бори плевелите и помага на пчелите

От следващата година на световните пазари предстои да се появи нова иновация, която обещава да се превърне в любима на фермерите.

Сред многото високотехнологични решения за борба с плевелите, Екороботикс изглежда, ще представи 100 % ефективност срещу досадните плевели.

Робот ще бори плевели и опрашва растения

Робот ще бори плевели и опрашва растения

Това е автоматизиран култиватор, който работи изцяло със слънчева енергия.

Екороботикс прилича на маса на колела, но на върха вместо дърво има двойка слънчеви панели, широки 2 метра.

Той е оборудван с камера и GPS сензори, които позволяват откриването на плевелите. Роботът се движи до нежеланите растения и върши своята работа.

Всъщност, как става целия процес по премахване на плевела? Под слънчевия панел има две устройства, наподобяващи ръцете, в които се намират малки купички за зареждане на защитен препарат.

Роботът покрива плевелите и третира малка доза пестицид на точното място.

Всичко това се извършва напълно автоматично, без оператор. Компанията твърди, че такава система за доставка на пестициди може да намали употребата им с около 20 пъти.

Капацитетът за обработена площ на Екороботикс е 3 хектара на ден.

Роботи и при пчелите

По рано тази година американската компания за търговия на дребно Walmart подаде молба за придобиване на патент за пчели-роботи, които представляват дронове за опрашване, които могат да опрашват културите като истински пчели, пише Агрозона.

RoboBees ще могат да пренасят прашец от едно растение към друго, използвайки сензори и камери за отчитане на локации и култури. Walmart кандидатства за още пет патента, сред които един за разпознаване на инсектициди и за следене на здравето на културите.

Кандидатстването за патент би означавало, че Walmart иска да навлезе в сектор земеделие и да има повече контрол върху производството на храни. Други американски организации също развиват дронове с функции за опрашване, като мярка срещу намаляването на броя на пчелите.

Наскоро Walmart разшири мрежата си магазини в страната с над 800, с което ще достига до 40% от американските домакинства.

През 2013 г. първите RoboBees бяха изобретени от учени от Университета в Харвард. Тези прототипи трябваше да бъдат захранени с кабел, а днес пчелите-дронове вече могат да се закрепват на гладки повърхности, да плуват под водата и след това да излизат от водата.

Дроновете са отговорът на учените на проблема с измирането на пчелите в световен мащаб. Проблемът засяга не само пчеларите в целия свят, а застрашава и продоволствието на хората.

Leave a Comment