Иновативни технологии в картофопроизводството показват на изложение в Хановер

Последните достижения по отношение на качественото отглеждане на картофи, използването на иновативни технологии, механизацията на процеса и нови методи за почистване и сортиране на картофите, ще са темите на тазгодишното издание на най-големия форум за бранша- ПотатоЕуропе 2018., което ще се проведе на 12 и 13 септември в Германия.

картофи

Последни технолоии в картофопроизводството ще показват на панаира в Германия

Ще бъдат демонстрирани нови техники за сортиране на немитата продукция, които се очаква в съвсем близко бъдеще да изместят тази дейност, която в по-голяма част от стопанствата се извършва основно ръчно.

Последните предизвикателства пред бранша по отношение сортирането на картофите са свързани основно с повишаващите се изисквания на потребителите за свежа и висококачествена продукция.

Това налага фермерите да разполагат вече със специални машини, които да се експлоатират непрекъснато.

Стартъп компанията „Visar Sortop Potatoes“ е разработила последната иновативна технология за сортиране на картофите, позволяваща видимост на 360 градуса с помощта на специална камера с инфрачервени лъчи.

Това ще даде възможност да се оглеждат картофите за наличие на различни петна или наранявания и да се отделят различни видове отпадъци. Капацитетът на сортировачната машина е до 2,5 тона на час.

Не по-малко предизвикателства има пред производителите на биокартофи, които по време на форума ще могат да намерят най-различни решения за механизирано отстраняване на плевелите. На PotatoEurope 2018 ще има специално обособена изложбена част, на която 20 компании, специализирани в производството на биокартофи, ще покажат последните си достижения.

По данни на организаторите на изложението през 2016 година в Германия са били произведени 124 хил. тона биокартофи, като заради по-високо търсен от страна на потребителите, 17% от нужните количества са били внос.

Нови методи за отглеждане на сортове картофи, неустойчиви на плевели ще демонстрират от Баварския селскостопански институт. Като база за тези методи се използват резистентни диви картофи. Изложението се провежда всяка година край град Хановер.

Leave a Comment