В американските ферми: Трактори без пилоти изместват работниците

Стартъпът Bear Flag Robotics привлече 3.5 млн. долара за производството на безпилотни трактори. Инициаторите обещават, че създадената от тях технология ще може да излезе на полето и да обработва земята без помощта на човек.

Компанията се надява, че роботите успешно ще заменят липсващата работна ръка и ще помогнат за увеличаване на добивите на американските ферми.

Безпилотни трактори превземат полето

Безпилотни трактори превземат полето, сн. Фейсбук

Прогноза: Много хора, празни села, препълнени градове и малко фермери

Според прогнозите на ООН до 2050 г. световното население ще надхвърли 9 милиарда души, в резултат на което ще се увеличи търсенето на храна.

Към този момент площта на обработваемата земя ще намалее, а урбанизацията ще доведе до намаляване на броя на земеделските стопани.

Дори към настоящия момент селското стопанство е изправено пред недостиг на работна ръка.

Тези въпроси бяха подчертани от Айджино Кафиеро и Обри Донелан, които разработват безпилотните трактори Bear Flag Robotics. Те „учат“ техниката да се ориентира без помощта на GPS. Вместо това системата се ориентира в околната среда, използвайки сензори и камери.

Стартъпът планира да пусне трактори, които не само обработват земята, но и третират растенията с фунгициди и хербициди. По този начин на фермерите няма да им се налага работят с токсични вещества, освен това тяхната производителност ще се увеличи без да се влошават здравето, пише Агрозона.

Техниката ще работи на полето по всяко време на деня и при всяко време.

„Представете си, че фермерът се събужда в 5 часа сутринта, а полето му вече е било обработено, тъй като машината е “ станала „в 2 часа сутринта и веднага се е захванала с работата“, разказва пред CNBC инвеститорът Рохит Шарма, който вече е част от съвета на директорите на компанията.

Представят безпилотния трактор до края на годината
На първо време тракторите няма да могат да вземат самостоятелни решения, тяхното движение ще се контролира дистанционно от оператор, който ще може да управлява едновременно няколко машини.

Макар че Bear Flag Robotics все още не е завършила разработката на безпилотния трактор, компанията представлява интерес за инвеститорите. Основателят на компанията Обри Донелан смята, че компанията ще може да се конкурира с такива селскостопански гиганти като Deere и CNS Global. „Трябва да увеличим производителността на селското стопанство със 70% до 2050 г.“, каза Донелан.

Първият модел на безпилотения трактор ще бъде представен още през 2018 г.

Много държави изпитват криза в селскостопанския сектор – младите хора все повече се местят в градовете и работят в други отрасли, а земеделските производители застаряват и с трудност се справят с нарастващия обем задачи. В Япония този проблем се решава с помощта на дрони. Безпилотните апарати обработват растения с пестициди и наблюдават състоянието на културите. Очаква се с помощта на дронове

Leave a Comment