Пръскайте срещу опасния доматен молец!

Няма производител, който в практиката си да не се е натъквал на най-голямото бедствие при отглеждане на доматите, какъвто е миниращият молец. Това паразитиращо насекомо е в състояние да унищожи цялата реколта за броени дни, като застрашава също и други култури като патладжана, пипера, картофите, мандрагората или тютюна.

TUTA Absoluta е изключително опасен миниращ молец, който е пренесен в Европа и Африка през последните десетина години от Южна Америка. У нас е регистриран през 2011 година, адаптирал се е много бързо и вече заема застрашителни размери.

доматен миниращ молец

Пръскайте срещу доматения молец

Оптималната температура за развитието на молеца е 25 градуса. При такива условия женските могат да отгледат 12 поколения, като при всяко снасят около 250 яйца.

Проблемът е, че за не повече от шест дни яйцата се превръщат в ларви, а именно те са и причината за увреждането на доматите.

Възрастните насекоми не се хранят. Тяхната задача е да се възпроизвеждат. Женските снасят яйцата, които имат жълт цвят, или върху стъблата, или на обратната страна на листата. От яйцата се излюпва зелена гъсеница, която по време на стареенето придобива червеникав отенък.

Дължината на възрастните гъсеници не превишава 9 мм. Продължителността им на живот е 10-12 дни. Гъсениците се превръщат в какавиди с дължина около 6 мм и от тях се появяват пеперуди, пише Sinor.BG.

Още щом се появи в градината този опасен вредител е необходимо да се предприемат спешни мерки, защото в противен случай ще унищожи цялата реколта. При това е абсолютно без значение дали вече са се образували плодовете или предстои да се формират. Доматеният молец представлява заплаха както за младите растения, така също и за възрастните, които вече имат плодове.

Младите растения, които вече са нападнати от вредителя, нямат никакви шансове за оцеляване. В много кратки срокове личинките повреждат целите растения плътно до корена. Възрастните растения са малко по-устойчиви.

Личинките се хранят със соковете на растенията, образувайки ходове по листата, в резултат на което растенията повяхват и в крайна сметка загиват. За наличието на паразити свидетелстват петна с неправилна форма, които са наречени мини.

Южноамериканският миниращ молец се храни не само с листата, но и с плодовете , като в тях образува аналогични на листата галерии и черни екскременти във вид на гранули. Молецът паразитира не само върху зазряващите, но и върху зелените плодове. Те губят търговския си вид и загниват.

Когато паразитът се появи по време на цъфтеж, той изяжда цветовете и пъпките на растенията.

Мерки за борба с доматения молец

В Европа се използват предимно феромонови уловки, които помагат да се намали популацията пет-седем дни от началото на тяхното използване. Недостатъкът на този метод е, че радиусът на действие на уловките е неголям.

Опитът е показал, че използването на инсектициди като Децис и Конфидор са дали достатъчно добри резултати.

За да се стигне до желания резултат, специалистите съветват да се използват едновременно химически и биологични средства за борба. Най-напред трябва да се отстранят от растенията увредените листа и тъй като личинките паразитират вътре в листата, механичното отстраняване е невъзможно. Заразените листа се изгарят или изнасят далеч от участъка, а след това останалите растения се обработват с инсектицид.

По-лесно е да се предотврати появата на молеца в градината или в оранжерията, отколкото да се премахне.

Експертите съветват да се практикува сеитбооборот, като се спазват правилата за две до три последователни години да не се отглеждат култури, които са били нападнати от миниращия молец.

Паразитът не обича дъждовете. Честото поливане може да се смята за превантивна мярка, особено ако е възможно да се омокрят листата.

При поява на първи признаци за присъствие на доматения молец е задължително да се отстранят увредените растения и да се напръска с инсектицид.

Leave a Comment