БАСФ влиза в бизнеса със семена с пълно портфолио за рапица и атрактивни промоции

За есенната кампания на 2018 г. земеделските производители могат да разчитат на пълно портфолио за рапица на БАСФ – не само растителна защита, но и семена. „Може би повечето вече знаят, че БАСФ доби нови бизнес активи, благодарение на което компанията се нарежда в Топ 5 в бизнеса със семена“, съобщи в базата на „ИМБО“ – Раковски, търговският мениджър Мария Неделчева.

На 31 август, последният ден от започналото на 13 август роудшоуто на фирмата, експерти от БАСФ се срещнаха с фермери от региона, за да съобщят за корпоративните новости, атрактивните промоции при закупуване на рапични семена, резултатите от полето на абсолютната иновация в земеделието – фунгицида Систива, а също и да припомнят на земеделците основните растителнозащитни правила при и след сеитба на рапица, пшеница и ечемик.

Екипът на БАСФ пътуваше в специално возило с дизайнерски външен вид, което вътре представляваше компактна и уютна зала с видеостена за илюстриране на резултатите от стопанства, приложили фирмените продукти.IMG_5305

НОВИ БИЗНЕСИ И АКТИВИ

Придобиванията на БАСФ, започнали от миналата година и продължили и през 2018-а, са за 7,6 милиарда евро. С новите бизнес операции немската компания навлиза в повече от 60 страни и увеличава персонала си с 4 500 опитни служители. Допълнителните дейности са селекция, производство и търговия със семена. Към активите се добавят научно-изследователска платформа за хибридни сортове пшеница, 17 изследователски бази и над 200 регионални семепроизводствени бази. Растителнозащитното портфолио на БАСФ се разширява с тотални хербициди и с третиране на семена, включително и с нематоциди.

Тези важни промени са довели и до преименуването на отдел „Растителна защита“ в отдел „Решения в земеделието“ (Agricultural Solutions).
За България за тази година новостите са в предлагането на рапични хибриди семена.

Това основно са Елмер® CL, който е единственият Clearfield вариант за момента (в очакване на ИнВигор® 1166 CL), Сейфър® – конвенционален хибрид, както и хибриди от най-новата линия от бранда ИнВигор®.
„Ние приемаме семената рапица като ново начало за БАСФ и затова в годината на старта имаме преференциални цени и специални оферти за нашите клиенти“, поясни Мария Неделчева .

ПРОМОЦИИТЕ

Първите 100 стопанства, които си закупят минимум 50 торби хибриди рапица ще получат 5 литра безплатен Пиктор от търговските представители на БАСФ. Пиктор е фунгицидът, който работи изключително успешно срещу болестите в маслодайните култури слънчоглед и рапица и е специалистът по склеротиния.

Специално за бранда ИнВигор, на който БАСФ разчита изключително много да се превърне във водещ не само в света, но и в България, офертата е щедра. За всеки 11 закупени торби от бранда се предоставят 5 литра безплатен Карикс – растежен регулатор и фунгицид. А за всеки 5 торби от бранда ИнВигор – 1 литър Вазтак.

„Това е нашия жест, с който казваме на фермерите: „Благодаря, че стартирахте с БАСФ и със семената още от първата година“, допълни Неделчева.
БАСФ разполага с пълна гама растителнозащитни продукти както за конвенционална, така и за Clearfield рапица.

На закупилите Clearfield хибрида Елмер® CL в периода 15 юли-15 ноември БАСФ предлага хербицида Клеранда с 6% по-добра цена на пакет плюс ваучер, който носи на земеделските стопани, които използват Клеранда, 66 лева обратно в банковата им сметка за всеки 66 декара, третирани с Клеранда. „Ние наричаме офертата: „Пакет за отличници!“, подчерта търговският мениджър.

За конвенционалната рапица компанията има специална промоция на Бутизан. От 1 юли до 15 октомври цената на продукта е с 20% по-ниска. Бутизан е широко разпространен и добре познат хербицид при конвенционална рапица.
С Карикс фирмата продължава промоцията, която бе и през тази пролет. А именно: За половината от площите, третирани с Карикс – безплатен Вазтак, както и на всеки 100 литра Карикс – 5 литра подарък.2 (4)

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА РАПИЦА

Благодарение на придобиванията, БАСФ става №1 в семената рапица в световен мащаб с 27% пазарен дял.
Единственият Clearfield хибрид за тази година е Елмер® CL. Той е средноранен хибрид, който тази година в кооперация „Доверие“ в Димитровград е дал добив от 402 кг на декар.
Сейфър® е среднокъсен конвенционален хибрид, който е подходящ за по-богати почви.

„Двата хибрида са познати за България. Това, което не е познато и на което ние залагаме, са хибридите от линията ИнВигор“, акцентира Мария Неделчева. Тя уточни, че значителният световен пазарен дял от 27% се дължи основно на ИнВигор (в превод – жизненост, енергия), тъй като в Северна Америка хибридите под този бранд заемат 50% от площите.

За да влезе един нов хибрид под тази марка, трябва да отговори на доста завишени критерии. Критериите са високи добиви; силна студоустойчивост дори при безснежни зими; по-късен с един до три дни цъфтеж, така че да се избегнат късните пролетни слани; толерантност на болести – основно фома и вертицелиум; устойчиви на полягане стебла.
Хибридите ИнВигор са разнообразни по отношение на узряване – те са от ранни до късни. Имат висока масленост и протеини.

Родителските линии се произвеждат в Северна Белгия, където няма кръстоцветни плевени (синап, дива ряпа) и по този начин се избягва вероятността за кръстосано опрашване. Хибридизацията и заготовката се извършват във Франция.
Нашите селекционери работят в посока Clearfield и конвенционално производство, информира Мария Неделчева.

В последните години се заговори за хибриди, които притежават устойчивост на разпукване на шушулката. Генът за тази устойчовст се съдържа в хибридите, които ще се продават под марката ИнВигор.

Другата посока на селекцията е създаване на различни по височина хибриди – от джуджета до високи, според предпочитанията на фермерите.
„И нещо много интересно“ – допълни търговският мениджър. – „Вече сме свидетели на олеинови хибриди при слънчогледа. Част от селекционната работа в БАСФ е насочена към създаване на олеинови хибриди рапица.“

Хибридите от линията ИнВигор са толерантни и на най-вредоносната болест по маслодайни – склеротиния.
От бранда ИнВигор тази година се предлагат два хибрида – ИнВигор 1022 и Инвигор 1165. И двата са в среднокъсната група на зрялост. И двата имат много добри показания за добив. 1022 е отглеждан миналата година на опитни полета, а 1165 е чисто нов за България.

Особеното при хибрида 1165 е силната му студоустойчивост – 8 от 9-балната скала и съдържание на масло – 7. Освен това толерантността му към Фома е 7 по скалата.
Хибридът 1022 също е с висока студоустойчивост – 8 по скалата. Той е с високо съдържание на масло (7) и с устойчивост на Фома (7).
Clearfield вариант на ИнВигор ще бъде предлаган от догодина.

Препоръчителната посевна норма е 45-50 кълняеми семена на квадратен метър, като Елмер не понася добре високата гъстота, което означава, че за него е препоръчително да се сеят по 45 семена на квадрат.

Всяка търговска торба съдържа 1,5 милиона кълняеми семена. Ако на етикета пише, че кълняемостта е 95%, това означава, че са добавени допълнителен брой семена, които да компенсират кълняемостта до 100%.

РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА ПРИ РАПИЦА

За Clearfield хибридите хербицидът е един, който се прилага еднократно – Клеранда, припомни растителнозащитната технология търговският представител на БАСФ Ася Йорданова. Продуктът контролира трудните кръстоцветни плевели, в това число лепка и власатка.

Трябва да се спазват основни фази на плевелите при третиране с Клеранда. При лайката продуктът се използва до 4-ти лист, при лепката – до 6-ти лист, власатката – когато пониква през есента. Срещу синапа Клеранда може да се прилага и при по-късните му фази. Този хербицид е единственото химично решение и срещу синя китка.

При конвенционалната технология рапица БАСФ почвеният хербицид след сеитба и преди поникване е Бутизан. Той е фотостабилен и работи дори в условия на суша.
Стратос Ултра е ефективен срещу житни плевели, самосевки от пшеница и ечемик и в същото време проявява силна селективност към културните растения.

Фунгицидът е задължителен през есента. Карикс е съчетание от фунгицид и растежен регулатор. Подобрява кореновата система, защитава от болести, предпазва от студа. Правилният момент за използване на Карикс е от 4-ти до 6-ти лист на рапицата.

Leave a Comment