През седмицата: Времето в района остава сухо и топло за сезона

Автор: Надежда Шопова, НИМХ Пловдив

През първата десетдневка на септември

Надежда Шопова

Надежда Шопова

агрометеорологичните условия в района се определяха от сухо и много топло, на места горещо време (фиг.1).

Падналите валежи имаха локален характер и бяха с количества както следва: Ямбол 15.8 mm; Сливен 11.8 mm; Казанлък 32.1 mm; Кърджали 1.0 mm; Пловдив 7.6 mm; Пазарджик 0.0 mm.

Времето в първата половина на септември-топло и сухо

Времето в първата половина на септември-топло и сухо

През седмицата условията за работа на полето бяха благоприятни. Продължи прибирането на слънчогледа и царевицата.

С изключение на Казанлък, падналите валежи бяха недостатъчни и слабо се отразиха ва влажността на почвата.

Продължиха предсеитбените обработки на свободните площи, предназначени за отглеждане на предзимна рапица.

През седмицата ще преобладава топло за сезона време, с разкъсана облачност и слаби превалявания на места, без съществено стопанско значение.

Повече слънце и температури около и над 30⁰С се очакват през почивните дни и в началото на следващата седмица. Ще е ветровито, с по силен вятър в началото на периода.

С приближаването на есента сутрините и вечерните часове са чувствително по храдни, като вече в района е регистрирана сутришна роса. Преходния характер на времето ще е причина около и след обяд все още да е много топло, особено през почивните дни.

Очакваните агрометеорологични условия ще са подходящи за формиране на допълнителна продукция от късни зеленчукови култури. Времето ще е благоприятно за прибиране на приключилите развитие царевица и слънчоглед.

Сухото време и фенологичното развитие на плевелната растителност ще са много подходящи за третиране с хербициди.

Повърхностната обработка на свободните площи ще протича при липса на валежи и ниска поовърхностна влажност. За района на Пловдив оптималните агротехнически срокове за сеитба на рапица са около средата на месеца.

Въпреки това е добре да се следят краткосрочните прогнози на времето в частта им за очакваните количества валеж. Очакваното по сухо време ще е причина за отлагане на сеитбата в района.

При вече засетите площи, по сухото време ще забави поникването на семената. Ще продължат беритбите на круши, ябълки и грозде като третирането следва да е съобразено със сроковете на прибиране.

Leave a Comment