Министър Порожанов: Подобрихме значително мерките за дезинфекция по границата с Румъния

„Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния, свързани с предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете у нас. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира.

Министър Порожанов увери, че границата с Румъния е обезопасена срещу чумата

Министър Порожанов увери, че границата с Румъния е обезопасена срещу чумата

Паралелно с това, служителите от всички пунктове по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това се унищожават по места“.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на инспекция на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра.

Министърът припомни, че в село Бозвелийско пробите за АЧС са отрицателни и апелира към стопаните, които имат домашни прасета там да ги усвоят по най-бързия начин.

„На сайта на Българската агенция по безопасност на храните е публикувана подробна информация всички нерегистрирани задни дворове или домашни стопанства с прасета да бъдат регистрирани по най-бързия начин. Важно е това да се направи, за да има по-голяма биосигурност, тъй като е възможно болестта най-лесно да се генерира там“, подчерта министърът.

Министър Румен Порожанов се срещна с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо. Обсъдиха се потенциалните заплахи, първо от заразата, която е като основен източник може да се разпространи от домашните дворове тип „заден двор“.

Други акценти бяха обезщетенията, както и транспортните коридори – когато в една област има установена зараза има ограничения на движението на животни. Тези въпроси се очаква да бъдат разгледани на централен епизоотичен съвет.

На срещата присъстваха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов.

По-късно през деня, министър Румен Порожанов ще се срещне в Букурещ с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.

Сред основните теми ще бъдат гонките на диви прасета в Румъния, които създават предпоставки за напрежение сред животните – те да бягат в най-различни посоки, включително и към България. „Едно от исканията ни ще бъде да се прекратят гонките или поне да бъдем информирани за дните, в които се провеждат.

Целта е да направим пост за наблюдение и да се предприемат необходимите мерки“, обясни министърът. Той посочи, че вследствие на подобна гонка, има един случай, при който оградата е свършила работа, като е спряла животното.

Leave a Comment