В Пловдив: Лек спад на цените на брашното в малките магазини (И на едро, в страната, отчитат поевтиняване)

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги( ГТВ).

брашно, яйца

Брашното в Пловдив поевтинява

В областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково цените на продукта в другите търговски обекти (ДТО) са в рамките на 0,04 лв./кг – 0,12 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Най-голяма разлика между двата типа цени се наблюдава в Разград – 0,28 лв./кг.

В периода 29 август – 5 септември се наблюдава леко намаление на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната спрямо предходната седмица. В същото време е отчетено и покачване на стойността на брашното в тържищата на дребно.

По области, търговията на едро с продукта по тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Сливен).

В пет от областните центрове се отчита седмично понижение на стойностите от 1,0% до 8,4% (най-чувствително в София), докато в други три брашното поскъпва с между 1,4% и 9,1% (Плевен).

В резултат, средната цена на едро на брашното за страната се понижава с 1,2% на седмична база, до 0,81 лв./кг., сочат данни на МЗХГ.

Предлагането на брашното в ГТВ е в ценовия интервал от 1,02 лв./кг (Бургас, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен и Ямбол) до 1,14 лв./кг (Пазарджик и Пловдив).

Седмични изменения на цените се отчитат в дванадесет области, като в единадесет от тях продуктът поскъпва от 1,8% до 6,5% (най-съществено в Пазарджик), а само в област Шумен – поевтинява, с 1,8%. Вследствие на това, средната цена за страната в ГТВ се повишава с 1% спрямо предходния седмичен период, до 1,05 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) е 1,09 лв./кг, с 1,9% над нивото от предходната седмица. Предлагането на брашното в по-малките магазини е в ценовия интервал от 0,97 лв./кг (Варна) до 1,30 лв./кг (Разград).

В седем от областите е отчетено седмично повишение на стойностите в границите от 2,9% до 10,2%, най-значително в Разград.

Leave a Comment