Виден шведски хореограф танцува с идеален партньор: 900-килограмов робот

Видният шведски хореограф Фредрик „Бенке” Ридман изпълни деликатен дует с IRB 6620, 900-килограмов робот на АББ, на премиерата на революционна нова творба в петък вечер (7-ми септември) в Стокхолм.

Топ хореограф от Швеция танцува с робот

Топ хореограф от Швеция танцува с робот

Изпълнението е мощно отражение на променящата се роля на технологиите, автоматизацията и изкуствения интелект в обществото,

както и напредналите сътруднически взаимодействия, които днес вече са възможни между хората и роботите.

Премиерата, която изправи на крака публиката, бе похвалена от критиците.

Роботът IRB 6620 на АББ, с който Бенке танцува, най-често се използва в условия на тежко производство, например в автомобилни заводи, където той извършва точково заваряване и сложни монтажни задачи в тясно сътрудничество със служители на завода.

Той е един от най-големите, най-силни и най-тежки индустриални роботи на АББ.

Коментирайки изпълнението на партньора си в това представление, Бенке сподели: „Много е прецизен, разбира се, а това е идеалният партньор.

Винаги е безпогрешно точен по отношение на темпото.”

Ерик Хелстрьом, един от инженерите, работили по представлението, сподели: „Да реализираме безпроблемна връзка с музиката беше трудно, но чрез съвместната ни работа с Бенке постигнахме невероятни неща.

Забележително е как IRB 6620 вече изглежда истински усеща музиката и танцьора до себе си.”

Изпълненията на новата творба на Бенке продължават до 30-ти ноември в Kulturhuset Stadsteatern в Стокхолм – един от най-големите и прославени културни центрове в Северна Европа.

Leave a Comment