Цените на дребните яйца леко поевтиняват, в Пловдив-с ценови колебания

Леко понижение в цените на яйцата с размер М е отчетено в големите търговски вериги. Това сочат данни от Седмичния ценови анализ на МЗХГ.

яйца

Дребните айца поевтиняват

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се запазва на ниво от 0,20 лв./бр.

Само в Пазарджик и Пловдив се отчитат седмични ценови колебания – намаление с по 0,01 лв./бр.

По области, стойностите се движат от 0,18 лв./бр. (Силистра) до 0,21 лв./бр. (Бургас, Враца, Кърджали, Хасково и Шумен).

Седмични ценови колебания се регистрират само в Кърджали и Плевен – увеличение с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в ГТВ варират от 0,23 лв./бр. (Добрич и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Разград и Русе).

В тринадесет от областите на страната продуктът поевтинява в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр. на седмична база, най-чувствително във Варна, Разград, Русе и Силистра.

Това води до понижение на средната цена на този размер яйца в ГТВ за страната с 0,01 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

Търговията с яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,26 лв./бр. (Варна, Силистра и Шумен) до 0,33 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол).

В осем от областите на страната се наблюдава намаление на стойностите с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр. на седмична база,

най-значително в Силистра, докато единствено в Търговище се отчита увеличение, с 0,02 лв./бр. Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 0,24 лв./бр. и 0,27 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер L в по-малките търговски обекти е в ценовия интервал от 0,24 лв./бр. (Разград, Русе и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Перник, София и Стара Загора).

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО.

Най-голяма разлика между двата типа цени е налице за големите супермаркети в Русе, Стара Загора и Ямбол – 0,09 лв./бр., а за по-малките магазини в София – 0,08 лв./бр.

Leave a Comment