Министър Порожанов: Ще извършваме проверка на животните под селекционен контрол

Mинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов възложи на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството в срок до 15 октомври да се извърши проверка на наличните животни, които са под селекционен контрол.

paradaТова стана ясно по време на заседание на Консултативен съвет по животновъдство. Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите за този вид животни.

От своя страна представителите на животновъдните организации приветстваха тази идея и подкрепиха мнението на министър Порожанов, че няма как фермери, които не покриват критериите за селекционна дейност да получават подпомагане за такава.

По време на срещата министърът на земеделието възложи още на експерти на Селскостопанска академия и зам.-министър Янко Иванов да разработят насоки за развитие на различните сектори в животновъдството.

Обсъдени бяха и търсенето на възможностите за реализация на пазара на суровини и продукти от животински произход, облекчаването на изискванията в Наредба №4 за малките кланични пунктове към фермите,

Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, както и възможностите за подпомагане на животновъдите за закупуване на мобилни мандри и кланици.

Сред дискутираните теми бяха и включването на различна маркировка на месото от дребен рогат добитък с произход България и варианти за търговия на агнета и ярета към физически лица, без регистриран животновъден обект.

Leave a Comment