Министър Порожанов: Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба

BASF

Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Министър Порожанов с плашеща прогноза

Министър Порожанов с плашеща прогноза

„Темата за цената на хляба е наистина чувствителна. В момента имаме едни достигнати нива на пшеницата, които са близо 350 лева на килограм, при стартиране на кампанията от около 250-295 лв.

Това е едно увеличение от близо 20%, което когато започваме да го пречупваме през различните себестойности, първо на брашното,

после на хляба, има реални предпоставки в рамките на производството на хляба да се увеличава цената“, заяви Порожанов, цитиран от „Фокус“.

Министърът отбеляза и факта, че цената на природния газ и електричеството се повишиха, което оказва своето влияние и върху цената на хляба

Порожанов коментира, че през последните години консумацията на хляб у нас е спаднала от 109 кг на човек от населението на осемдесет и няколко килограма на човек.

„Започнал съм разговори с веригите. Ще предложа на премиера след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него среща именно по цените на хляба, защото те са регулатор.

Истината е, че веригите имат една своя надценка, която включително и на млечните продукти, ако едно сирене или кашкавал отидат на 10 лева, едни 30 % си стоят в тези вериги.

Направихме безкрайно много разговори тези месеци с производители, преработватели на млечния сектор, кой прибира разликите.

При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще направим тези разговори, особено в цената на хляба. Надявам се да няма увеличение“, завърши той.

Leave a Comment