Младите фермери с привилегии при търговете за земя

млад фермерТърговете за млади земеделски стопани до 40 години е една от новите теми, засегната в законопроекта „Закон за поземлените отношения и опазване на земеделските земи“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на открита дискусия по проекта във Велико Търново. Въпросът  за младите хора в земеделието засяга повечето държави-членки на ЕС, които имат преобладаващо застаряващо население в селското стопанство и се търсят механизми за подобряване на тази ситуация. Заместник-министър Кръстева каза, че в проектозакона се предлага вариант, в който ще се пускат търгове за имоти от държавния поземлен фонд, насочени към млади фермери.

Друга тема, която законопроекта обхваща е разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд. Вергиния Кръстева обясни, че промените в тази област са свързани с уравновесяване на правата на двата фонда. Опазването на земеделските земи, строителството в земеделски земи и промяната в предназначението за неземеделски нужди също са предмет на предложения законопроект.

Дискусиите  са част от текущото обществено обсъждане на проекта.  МЗХГ кани граждани и организации на следващото обществено обсъждане на 20 септември 2018г. от 10,00 часа в залата на община Стара Загора.

Проектът е обявен в сайта на Министерски съвет, портал за обществени консултации на 27 август 2018г., а консултациите приключват на 26 септември 2018г.

 

Leave a Comment