Ще стимулират дребните стопани до индустриални ферми да колят прасетата си

Щастливите прасета
Премии ще има само за регистрираните в БАБХ животни

Да се разработят мерки за стимулиране на регистрираните стопанства- тип „заден двор“ да усвоят свинете в 20-километровата зона около индустриалните ферми.  Това реши Централният епизоотичен съвет на заседание в Министерския съвет. В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Румен Порожанов и Емил Караниколов, директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, представители на МВР, министерствата на околната среда и водите, транспорта, здравеопазването и отбраната. Поканени да присъстват бяха и представителите на асоциациите на свиневъдите д-р Румен Караманов и Димитър Димитров.

Прочети още: Чума без край, ако не компенсират за всяко убито прасе

За стимулирането на регистрираните стопани имаме визия, но все още се правят разчети. Конкретният размер ще е ясен следващата сряда, заяви след заседанието министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Не може обаче да се стимулират незаконни животни.

Хората трябва да си заколят прасетата. Ако гледаме законът за нерегистрираните той е строг и ще се наложат санкции без компенсация, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Leave a Comment