Базова лаборатория в Мадрид потвърди наличие на африканска чума у нас

Имаме потвърждение за африканската чума по свинете от референтната лаборатория от Мадрид. Спекулации са всякакви съмнения на тема дали има болест в България. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти днес.

Румен ПорожановАфриканската чума по свинете е регистрирана у нас в село Тутраканци. В Румъния болестта е много активно застъпена – там 12 от двадесет и няколко области са засегнати и са под възбрана на ЕС. Вирусът прескочи до Белгия, открит е на границата с Франция, каза още министър Порожанов.

По време на среща в Брюксел през миналата седмица представители на Международната организация за ветеринарните болести, ФАО и Европейската комисия българските власти многократно са получили позитивна оценка за действията си във връзка с чумата по дребните преживни животни и чумата по свинете, каза още министър Порожанов.

„Основното сега е, че ще предприемем действия по укрепване на биосигурността, прилагането на Закона за ветеринарно-медицинската дейност така, че там, където не се изпълняват изискванията както от индустриалните ферми, така и от частните дворове, той да бъде приложен.

През последните 2 месеца в индустриалните ферми са направени огледи. Имаме много добро състояние в тях, но има някои с предписания, които трябва да спазват, в противен случай ще бъдат санкционирани.“, обясни министърът на земеделието.

Законът ще бъде приложен строго към всеки

Властите ще стимулират и усвояването на животните в 20 километровата зона около индустриалните ферми така, че да стимулираме регистрацията на животните. По отношение на всички незаконни животни ще бъде приложен законът и всеки, който отглежда незаконно животни, ще бъде санкциониран спрямо закона.

„Изключително обезпокоени сме от това заболяване, което може да нанесе големи икономически загуби на държавата. Трябва да се направи това, което каза министър Порожанов, да се осигури 20 км зона около огнищата, за да не попаднем в ограничителен режим.

За нас е много важно да ни осигурят коридори за реализация на нашата продукция, а не да ни поставят в ситуация, в която нямаме къде да държим животните си.“, каза Румен Караманов, който се занимава с промишлено свиневъдство.

Коридори от гледна точка на кланица и пренос до кланица вече има във Варна, където карантината е паднала. Проблем би се появил, ако бъде открита зараза в области, в които се създава епизоотична обстановка.

Европейската комисия ще възстанови разходите на България по превенция на болестта. В сряда ще стане ясно какъв ще бъде размерът на тези разходи, посочи министър Порожанов.

Leave a Comment