Седмична агрометеорология: Сухото време ще забави поникването/сеитбата на рапица

Добрата новина е, че ранни есенни слани в Южна България не се очакват
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, НИМХ Пловдив

През изминалия период остана сухо и топло за сезона без валежи със съществено стопанско значение. В много от дните вятърът беше умерен до силен, което затрудняваше растително-защитните пръскания. Условията бяха подходящи за прибиране на плодовете, гроздето и късните зеленчуци. По-късните сортове слънчоглед и царевица преминаха от восъчна към пълна зрелост. В районите на Хасково, Пловдив и Пазарджик дефицитът на овлажнение надвиши 50mm.  Липсата на по-висока продуктивна влажност беше неблагоприятна и забави поникването на вече засетите площи с рапица. Продължителното засушаване не позволи в района да се проведе качествена предсеитбена обработка на свободните площи.

Периодът ще започне с облачно време като е възможно да превали слаб дъжд без стопанско значение. В последствие ще се установи слънчево и сухо време като температурните постъпления ще бъдат около и над обичайните за края на септември. Повече облаци и условия за валежи ще има в края на периода като се очаква времето през последната седмица на септември да е по-хладно. Ранни есенни слани в земеделските райони на Южна България не се прогнозират.

Липсата на валежи със стопанско значение ще е крайно неблагоприятна и ще отложи сеитбата на предзимна рапица. Ниската продуктивна влажност ще възпрепятства поникването на вече засетите площи. През седмицата сухото време ще благоприятства прибирането на всъпилите в пълна зрелост по-ранни, полски култури. При по-късните хибриди царевица ще се наблюдава преход от восъчна към пълна зрелост, а при слънчогледа – узряване. Липсата на есенни слани ще позволи късните зеленчукови култури да останат още малко на полето. Ниските почвена и въздушна влажности в съчетание с наднормените температури на въздуха ще са неблагоприятни за развитието на късните зелеви култури. Продължава узряването на хинапа, дюлите, късните ябълки и круши.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment