Парламентът разглежда инициативата на 51 234 души за затваряне на фермите за ценни кожи

норка в клеткаУтре, 19 септември, земеделската комисия в парламента ще разгледа гражданската инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на България. Още от 25 март инициаторите са започнали да събират подписи за налагане на забраната и до началото на лятото 51 234 българи са се подписали в подкрепа на искането.

Подписите са събрани на пунктове в цялата страна, където подкрепа на хартия са дали 34 995 души. Други 16 098 подписа са от онлайн петиция в платформата change.org. Подписката съдържа и 181 подписа на деца , които са настоявали да се разпишат, въпреки че нямат законовото право за това, посочват организаторите. Подписката е внесена в парламента от Инициативен комитет на 22 юни 2018 г.

Опасенията на гражданите са, че въпреки че фермите за ценни кожи в България официално са едва три и съществуват от няколко години, темповете, с които се разрастват, са заплашителни. Само за две години, една от фермите за норки е увеличила двойно капацитета си. По данни от 2017 г. сега там са отглеждани близо 120 000 американски норки. Целта на тази ферма за следващите няколко години е да достигне капацитет от 400 000 норки годишно, съобщават на сайта си инициаторите на подписката.

Според противниците на ферми за животни, отглеждани заради кожите им, в Европа все повече се увеличават забраните за тази индустрия. Затова бизнесът с ценни кожи се премества към държави с по-либерален режим като нашата. „Ако България не приеме такава забрана сега, то рискува фермите да се увеличат многократно, а заедно с това ще се увеличат и щетите и рисковете за животните, за природата, реките и биоразнообразието, и за местните жители, които всекидневно са подложени на тормоз от влиянието на фермите“, мотивират се организаторите. Те съобщават, че само през 2017 г. у нас са убити над 100 хиляди норки.

В дневния ред на аграрната комисия е предвиден още блиц-контрол и разглеждане на Законопроект за ратифициране на Споразумението между Република България и Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО) за изграждане на Субрегионално техническо звено в гр. Бургас за оказване на съдействие на операциите по Проект „BlackSea4Fish“, сключено чрез размяна на писма, № 802-02-19, внесен от Министерския съвет на 26 юли 2018 г.

Leave a Comment