С полиция взеха проби за чума от фермата в Болярово

овцеФермата на Христо Христов в град Болярово бе посетена снощи от ветеринари, съпровождани от полиция. От животните са взети проби за установяване на здравното им състояние и наличието или отсъствието на вируса на чумата по дребни преживни животни. Властите успяха да влязат в стопанството с два месеца закъснение, тъй като преди това животновъдите и съмишлениците им не са ги допускали. Това се случи след като 11 животни от стадото издъхнаха – „от преяждане“, според стопаните, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вчера по време на областния епизоотичен съвет в Ямбол вандали са надраскали с пирон лекия автомобил на държавните ветеринари, като преди това са обградили колата и са се държали агресивно. Експертите са били обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата.

Ситуацията във фермата в Болярово, където първоначално бе установена чума, допълнително се усложнява от факта, че едно от умрелите животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това  доказва нерегламентирано движение на овце в ситуация на повишена опасност от инфекция.

Българската агенция по безопасност на храните изпрати рутинен доклад до Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за епидемиологичната ситуация с чумата по дребните преживни животни в страната, който не е окончателен за извършените дейности по казуса. В него е потвърденото огнището в Болярово и са описани мерките, които трябва да се предприемат съгласно законодателството. „Поради възпрепятстването на ветеринарните власти обаче огнището все още не може да бъде приключено, което може да доведе до удължаване на рестрикциите за България в засегнатите региони“, заявяват от БАБХ.

„Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, сочи  изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева. В него той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за законовото прилагане на мерки за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.

Leave a Comment