Чудо: Хипермаркетите – благотворители! Съгласни са да загубят от хляба към 6 млн. лв./месец

Георги Лефтеров, производител на хляб

Георги Лефтеров, производител на хляб

Поскъпването на хляба с 20-30 стотинки за брой накара земеделският министър Румен Порожанов да се срещне с управителите на всички западни хипермаркетите и да ги помоли да продават тази най-оборотна стока без печалба. Интересно е, че те са се съгласили. Това съобщи аграрният министър пред Нова телевизия тази сутрин. Министърът е организирал срещите, тъй като търговските вериги са регулатори на цените и с тяхното поведение ще се съобразят и останалите търговци. „Идеята сега е надценката да бъде само за покриване на брака и на разходите в самата верига“, уточни Порожанов.

Той поясни, че поскъпването на хляба е логично, тъй като в началото на жътвата пшеницата се е продавала за 290 лева за тон, а сега за около 350 лв., което е увеличение с около 18-20%. Според министъра, няма причина скокът на самуните да е с 20-30 стотинки, тъй като те не са продукт единствено на брашното. Румен Порожанов посочи, че има множество малки хлебопроизводители, които работят в сивия сектор, не внасят ДДС и поддържат ниски цени.

По данни на националната статистика през второто тримесечие на 2018 г. средната консумацияна хляб е 21,3 кг или около 230 грама на ден. Ако печалбата на хипермаркети е 10% при цена на килограм 2 лева, и ако 65% от търговските обороти са през хипермаркетите, то тогава за месец те ще загубят заради неначисляването на печалба общо почти 6 милиона лева за месец.

Румен Порожанов обясни, че и сиренето, и кашкавалът достигат до крайния потребител с около 30% надценка. По този казус също се водели разговори с търговците.

 

1 Comment

  1. МАНИПОЛАТОРИ каза:

    Ха,ха,ха повярвахме!

Leave a Comment