40 хил. лв., незаконни пушки и боеприпаси при бандата на горските шефове

незаконна сеч

Агенцията по горите с нов временен директор

Почти 40 000 лева са открили разследващите в домовете на задържаните петима души от престъпната група, разследвана за незаконен дърводобив и търговия.

В ареста са шефовете на Държавното горско стопанство в Своге Петър Петров и на Регионалната дирекция по горите Милко Христов, който се счита за ръководител на бандата. Зад решетките са и собствениците на дърводобивната база в село Батулия Георги Танев и синът му Петьо Петела, както и един стражар.

В базата бяха открити пет незаконни пушки и огромно количество боеприпаси, съобщи Нова тв. Продължават претърсванията и разпити на свидетели, издирват се още съпричастни към групата, който е действала от 2014 г. насам.

В рамките на седмица бха установени две злоупотреби в Агенцията по горите. На 14 септември директорът на агенцията Георги Гогов подаде оставка, след като тв разследване установи, че има съмнения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България. От МЗХГ не откриха злоупотреби, но предадоха случая на висшестояща инспекция.

Днес сутринта министърът на земеделието Румен Порожанов коментира пред Нова телевизия акцията на Спецпрокуратурата. Той каза, че конкретният случай не му е известен и допълни, че „основните проблеми на Софийската дирекция са свързани с набезите на ромското население”.

Днес от земеделското министерство съобщиха, че инж. Росен Попсавов е назначен за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. Оставката по негова молба на досегашния директор Григор Гогов е приета.

До този момент инж. Попсавов е заемал поста на зам. изпълнителен директор на ИАГ.

Leave a Comment