Продажбата на земеделската земя на чужденци отново на фокус

Румен ПорожановПродажбата на земеделската земя на чужденци от ЕС отново ще е във фокуса на политиците и заинтересованите. Това се разбра от изявлението на земеделския министър Румен Порожанов по време на днешния блиц контрол в аграрната комисия в парламента. 

Министърът съобщи, че има официално запитване от страна на Европейската комисия каква ще бъде българската политика по темата. ЕК очаква отговор от нас в края на септември или най-късно през октомври. Ако не променим правилата, които ограничават европейските купувачи основно заради изискването за 5-годишна уседналост, ще бъде предприета наказателна процедура. 

В сходна ситуация по отношение на пазара на земята са и други европейски държави. Литва и Латвия са променили законодателството и са избегнали европейските санкции. Полша, Унгария и Словакия обаче не са предприели никакви стъпки за либерализиране на пазара на земеделската земя. Затова срещу тях вече е задействана наказателна процедура. 

Румен Порожанов информира депутатите, че още на следващото заседание на парламентарната земеделска комисия темата трябва да бъде обсъдена.  

Leave a Comment