Две-три чаши вино на вечер водят към ада

Българите са 6-и в света по консумация на алкохол
хубава жена пие вино

Червеното вино в умерени дози, например по чаша на ден, е полезно

Седмичната употреба на 21 чаши вино при мъжете и 14 при жените водят до риск от постепенно пристрастяване към алкохола. Същият брой важи и ако виното е заменено с малка бира или 25 милилитра твърд алкохол. Това заяви днес психиатърът д-р Александър Канчелов, който участва на на специализирания семинар в Пловдив, организиран от сдружение „Лига на умерените“.

Около 350 хиляди българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват, даде глобалната цифра за страната д-р Канчелов. По негови данни все повече хора в България пият редовно, като 30% от мъжете и 20% от жените са в сериозен риск.

България заема шесто място в света по консумация на концентрати. По данни на Националната лозаро-винарска камара на глава от населението се падат по над 30 литра годишно.

Д-р Канчелов използва за лечение метода на умерената консумация, вместо пълното въздържание. Целта е да се обхванат точно тези 30% от употребяващите редовно алкохол, които са на границата да развият зависимост. За повечето хора пълното въздържание е почти непостижимо и често води до рецидиви на зависимостта, обясни той.

Leave a Comment