ИЗК „Марица“ показва стари сортове зеленчуци в Европейската нощ на учените

Европейска нощ в ИЗК "2017 Архивна снимка на Агро Пловдив

Европейска нощ в ИЗК ‘2017
Архивна снимка на Агро Пловдив

На 28 септември в ИЗК „Марица“ ще се отбележи Европейската нощ на учените2018 с акцент върху Европейската годината на наследството. Съвместно с Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ в Садово на територията на ИЗК „Марица“ ще бъдат представени експонати от музея в ИРГР. Учени от ИЗК „Марица“ и гост-лектори ще говорят за корените на българското градинарство, за уникалните зеленчуци на с. Куртово Конаре и традициите при отглеждането на аспержи в България. Гостите ще имат възможност да опитат вкуса на български сортове зеленчуци, както и мексиканска салца в български вариант. Най-малките участници ще предизвикват сами разнообразни химични реакции, ще се научат да засаждат зеленчуци и да ги отглеждат в домашни условия, ще рисуват и творят. Всяко дете ще получи и награда. 

Програма

18:30 – 20:30 Наука в града REFRESH: Млади учени

Събитието е подходящо за деца на възраст 6-12 години; ще се проведе в централната сграда на ИЗК „Марица“ и лаборатория „Агрохимия“.

18:30 – 21:30 Наука в града REFRESH: Стари български сортове зеленчуци

Изложба и дегустация на традиционни сортове зеленчуци. Събитието ще се проведе в централната сграда на ИЗК „Марица“.

19:00 – 20:00 REFRESH кафене: Корени на българското градинарство

Учени и гост-лектори ще представят експонати от Музея в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – гр. Садово. Събитието ще се проведе в централната сграда на ИЗК „Марица“.

Събитието ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Ст. Загора, Плевен, Сливен, Благоевград, Габрово, Септември, Долна Митрополия и Рожен.

В Пловдив Европейската нощ на учените ще бъде отбелязана още в Медицинския университет и в Университета по хранителни технологии.

Проектът REFRESH се финансира от Европейската комисия.

Leave a Comment