Кулинарки от Белащица ще приготвят вкуснотии на фермерския пазар на Бунарджика

Най-добрите кулинарки от село Белащица, община Родопи, ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сърмички тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив.

IMG-4294Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките „катенки”, известни още като „тикалници”. „Те се приготвят с точени кори и пълнеж от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мас”, обясни секретарят на читалище „Просвета – 1929 г.” в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сърмички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова.  Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат като поставят дафинови листа между редовете със сърмички.

Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век.

Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските секрети на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк „Бунарджика”, където на 26 септември от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

Leave a Comment