До 31 октомври животновъдите доказват годишната реализация на мляко

Снимка на Агро Пловдив от животновъдното изложение в Сливен 2018

Снимка на Агро Пловдив от животновъдното изложение в Сливен 2018

От 5 до 31 октомври 2018 г. животновъдите, които са кандидатствали по схемите на директните плащания за Кампания 2018 г., трябва да докажат реализацията на млякото и млечните продукти, които са произвели. В същия период се подават и декларации за разпределение на новородените и регистрирани телета в стопанството. За целта се подават документи по образец в областните  дирекции на ДФ „Земеделие“.

Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва по четири схеми, чиито изисквания са разписани в чл. 19, 19а, 23 и 24 от Наредба № 3 от 2015 г. Те са: Схема за обвързано подпомагане за млечни крави – (СМлК), Схема за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол- мляко (ЕЖСК), Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол с направление мляко – (ДПЖСК), Схема за обвързано подпомагане на биволи.

Само бенефициентите, които са кандидатствали едновременно по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ) и Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол – месо (ЕЖСК), трябва декларират разпределението на новородените и регистрирани телета в стопанството за периода от 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. ( изискване по чл. 27а, ал. 8 Наредба № 3 от 17.02.2015 г.)

За кандидати, които имат само една заявена схема от следните: СМКЮ, ЕЖСК (месо) или ДПЖСК (породи за месо), не се изисква подаване на декларация по чл. 27а, ал. 8 от Наредба № 3 от 2015 г.

Всички новородени телета в стопанството трябва да бъдат регистрирани в животновъдните обекти на кандидата от датата им на раждане и това да е отразено в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Животновъдите могат да изтеглят и попълнят образец с електронен опис на документите от сайта на ДФЗ. Стопаните трябва да предоставят и заверени копия на документите, доказващи реализацията на продукцията си. Те следва да бъдат издадени от съответния земеделски производител или от изкупвача на продукцията.

При попълване на описа кандидатите трябва да използват съответната бланкова таблица, според регистрацията им в ИСАК – като физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец. Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване. Попълненият опис по образец се подава на хартиен и електронен носител.

Leave a Comment