ЕК ще постави под карантина фермите в Бургас, Ямбол и Хасково заради чумата по овце и кози

овцеЕвропейската комисия е изготвила проект, с който се кани да увеличи рестрикциите върху животновъдните обекти с овце и кози в Странджа. Досега 7 общини бяха под каранина заради чумата по дребни преживни животни. След като решението на ЕК влезе в сила (очаква се това да стане факт идната седмица) всички ферми в областите Бургас, Ямбол и Хасково няма да могат да продават добитото мляко извън пределите на ограниченията. Няма да могат да извозват и животните извън трите области, информират от БАБХ.

До момента от БАБХ не са съобщили за установено огнище от чума в област Хасково. В сайта на агенцията също липсва заповед за обявяване на ново огнище. Впрочем, последната заповед на агенцията във връзка с чумата е от 21 юли. Община Болярово не е съседна на община от област Хасково. В днешното съобщение на БАБХ обаче се говори за „продължаващото разпространение на заболяването извън град Болярово“.

Предупреждението за рестрикция от страна на ЕК се случва заради отказа на фермата в град Болярово да допусне ветеринари за вземане на повторна проба за доказване или охвърляне на диагнозата чума, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

На 18 септември, според пресинформация от БАБХ от същата дата, ветеринарите все пак са успели да влязат във фермата на Христо Христов с помощта на полиция и да вземат проби от мъртвите животни – 11 на брой. Проби от живите овце и кози обаче не са взети. От съобщението днес става ясно, че „наличието на антитела от чума по дребните преживни не може да бъде констатирано на база аутопсия“.

Leave a Comment