Агрометеорология: Сборът от валежи през октомври ще е около 60 мм

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През втората половина на септември валежите в района на Южна България бяха незначителни. Най-сухо беше в Пазарджишкото поле, където през целия месец валежи не бяха регистрирани. Тази година първите есенни слани паднаха през последните дни на месеца.

През октомври се очаква агрометеорологичните условия в района на Южна България да се определят от температури (11⁰C-15⁰C) и валежи (60mm) близки до обичайните за сезона. През първото десетдневие ще бъде предимно облачно с валежи. През второто десетдневие облачността ще се разкъсва, до слънчево. Условия за превалявания ще има около 12-jr, в средата и края на периода. През третото десетдневие времето ще бъде нестабилно. Ще има и слънчеви часове, като превалявания са вероятни в средата и края на десетдневието.

Очаква се падналите валежи да повишат есен, студвлажността в повърхностния почвен слой и да дадат възможност за качествена предсеитбена обработка на свободните площи. Необходимо е да се почистят растителните остатъци от късните зеленчуци, като е препоръчително извършване на дълбока оран. Честите валежи в началото на месеца ще затрудняват прибирането на винените сортове грозде и узрелите, есенни плодове като ябълки, круши, дюли. В началото на месеца трябва да приключи и прибирането на орехите и фъстъците. До късно есента може да останат мушмулите и нарът. В този период най- важно е да се създадат подходящи условия за съхранение на прибраните плодове, за да се запазят здрави най-дълго време. През втората половина на месеца ще се прибират кореноплодните зеленчуци като моркови и целина. На открито, вече без грижа за напояване, остават студоустойчивите култури като късно главесто зеле, карфиол и праз.  През втората половина на октомври ще трябва да се планира сеитбата на зимните житни култури. Използването на качествени, обеззаразени семена и добрата обработка на почвата са от съществено значение.

Цветни акценти в градината ще внасят хризантемите. Октомври е типичен есенен месец. Постепенно, с понижаването на температурата на въздуха ще започне есенното оцветяване на листата.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment