Деликатес от българско черно прасе привлече ценители в Италия

Eastbalkan porkМайсторски приготвено месо от българска порода черни прасета получи високи оценки по време на 12-тото издание на кулинарния форум „Тера Мадре Салоне дел Густо“ в Торино, Италия.

Ястието, подготвено от шеф готвач Георги Бойковски, бе представено на дегустацията „Back in Black”, наречена така заради присъствието на продукти от европейски породи черни прасета.

Българският специалитет бе термично обработено месо от пасищно отглежданата Източнобалканска свиня, увито в листа от смокиня, преминали сладка ферментация в цвик – суроватката, която се отделя при производството на сирене и кисело мляко.

Шатрата „Slow Meat”, в която се проведе дегустацията, едва събра желаещите да опитат блюдото от България. То бе представено заедно с колбаси от френската порода черни прасета Ноар де Бигор (Noir de Bigorre) – разновидност на Иберийската свиня, румънската порода Базна (Baznaот Трансилвания и италианската Неброди (Nebrodi) от Сицилия.

„Италианската държава насърчава пасищното отглеждане на различни породи свине, докато в нашата страна това е позволено само за Източнобалканската свиня и то в по-малко от 5% от общините в страната”, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Макар Източнобалканската свиня да е единствената запазена местна порода прасета у нас, тя е застрашена от изчезване. Популацията се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500”, предупреди Донева.

Световната организация „Слоу Фуд” (Slow Food), която организира „Тера Мадре Салоне дел Густо“, тази година започна кампания за преосмисляне на индустриалното производство на животни и птици, тъй като го третира като фактор за замърсяване на околната среда, за сметка на по-малките, пасищно ориентирани производства.

Във форума в Торино тази година участваха над 5000 делегати от 140 държави и над 800 изложители, част от които бяха производители на плодове, зеленчуци и фермерски храни от България.

Leave a Comment