ФАО тотално понижи индексите на цените на селскостопанските продукти през септември

С най-голям спад са растителните масла и захарта
Снимка: ФАО

Снимка: ФАО

4 октомври 2018 г., Рим – Световните цени на селскостопанските хранителни продукти се понижиха през септември в резултат на нарастващите запаси.

Индексът на храните на ФАО намаля с 1,4% в сравнение с август и сега е с 7,4% по-нисък спрямо септември 2017 г.

Индексът на цените на зърното на ФАО намаля с 2.8%, тъй като очакванията за богата реколта от царевица в САЩ доведоха до намаляване на коефициентите за износ. Международните цени на ориза и пшеницата също паднаха миналия месец. Спадът в цените на пшеницата се дължи основно на запазването на големи обеми продажби и доставки от Руската федерация.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО регистрира осмо поредно месечно понижение, като спада с 2,3% до тригодишно дъно. Най-голямо намаление на цените има в сектора на палмовото масло. Това се обяснява с факта, че големите запаси в основните износителки оказват натиск върху цените надолу, които в момента са с 25% по-ниски в сравнение с миналата година.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО за септември се понижи с 2,4%, продължавайки низходящата тенденция, докато индексът на ФАО на месото леко се понижи спрямо ревизираната си стойност за август.

Индексът на цените на захарта на ФАО намалява с 21% в сравнение със септември 2017 г., но се увеличава с 2,6% в сравнение с август т.г. заради сушата в Бразилия, която е най-големият производител и износител в света по добив на захарна тръстика. Мусоновият дъжд в Индия и Индонезия също допринесе за повишаването на международните цени на захарта.

В „Обобщението на предлагането и търсенето на зърнени култури“, публикувано днес, ФАО повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури тази година до 2591 милиона тона, което е с 2,4% по-ниско от рекордното за 2017 г.

Очаква се намаляването на валежите в Австралия и Канада да доведе до намаляване на добива на пшеница, което обаче трябва да бъде компенсирано от по-високи добиви в Алжир и Руската федерация. Производството на царевица в САЩ се очаква да бъде второ по национални рекорди. Това очаквано увеличение е повече от достатъчно да компенсира ревизирането на прогнозата за Русия надолу. Според прогнозите, световното производство на ориз ще нарасне с 1,3%, което ще надхвърли миналогодишния рекорд, което е заради разширяването на площите на културата в Азия, особено в Индия.

ФАО прогнозира, че потреблението на зърно в световен мащаб ще се увеличи до 2,647 млн. тона през сезон 2018/19, което е с 1,1% повече в сравнение с предходната година. Световната търговия със зърнени култури се очаква да бъде близо 417 млн. тона, което е с около 1% по-малко от рекордното ниво на маркетинговия сезон 2017/18. Очаква се световната търговия с пшеница и ориз да намалее, докато търговията с царевица ще се увеличи.

Световните запаси от зърнени храни в края на сезоните през 2019 г. се очаква да са 751.3 млн. тона, което е около 7% под рекордно нивото им към момента, като се очаква значително намаляване на запасите от пшеница в Европейския съюз и Руската федерация.

Leave a Comment