Депутати питат Порожанов за болести по животни и дървесина

veliko-narodno-sabranieНа пет въпроса ще отговаря днес земеделският министър Румен Порожанов по време на парламентарния контрол.

Първият въпрос е относно спазването на изискванията на Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти.

Вторият и третият въпрос са свързани с Африканската чума по свинете и чумата по дребни преживни. За Африканската чума министърът ще отговаря за мерките за недопускане на заболяването в България. Относно чумата по дребни преживни Румен Порожанов трябва да обясни как ще се преодоляват последствишята в областите Бургас и Ямбол, и каква е визията на министерството за развитие на животновъдството в Странджа.

Депутатът Румен Георгиев иска от министъра данни от измерване степента на интегрираност на аграрната политика на Министерство на земеделието, храните и горите чрез добавената стойност и заетостта.

Осигуряването на дърва за огрев за населението за предстоящия зимен сезон е последното питане към порожанов.

Тази сряда, по време на блиц-контрола в аграрната комисия в парламента, Румен Порожанов и заместник-министър Атанас Добрев също отговаряха на въпроси за дървата и по-точно за износа на дървесина. Бе съобщено, че през 2018 г. досега са експортирани 152 хил. куб. метра предимно за Гърция и Румъния. Спрямо предишни години обемите на износа са занижени. Така например през 2017 г. са изнесени 296 хил. кубика, а през 2015 г. – 448 хиляди. „Съгласно лесоустройствените планове годишният добив на дърва е 7-7,5 милиона кубика, от които половината се използват за огрев на населението“, обясни в сряда министърът.

Leave a Comment