Порожанов: Аграрният експорт расте, но на житни и маслодайни намалява

През първите шест месеца на годината селскостопанският износ се е увеличил с 13,5%. Нараснал е и този на преработените продукти

Износ по мореИзносът на продукти от растителен произход през 2016 г. нараства с почти 16% спрямо предишната година, заемайки почти 50% от общия аграрен износ на страната. Най-голям е износът на пшеница, ечемик и царевица, който представлява 25% от общия селскостопански износ. Да го обясня по-простичко: В Аграрния доклад признаваме, че изнасяме първичен продукт без добавена стойност. Ако пшеницата бъде преработена на брашно, добавената стойност се увеличава два пъти. Ако се преработи в тестени изделия, в хляб, стойността ще се увеличи до три пъти. Ако се произведе фураж – четири пъти … Ако отиде в чинията на туристите 20 пъти.“ С тези предварителни разяснения депутатът Румен Георгиев отправи днес по време на парламентарния контрол въпроса си към земеделския министър Румен Порожанов какво се случва с износа на сурови и преработени земеделски продукти през 2017 и 2018 г.? И каква е държавната политика за увеличаване на преработената продукция?

„Уважаеми г-н Георгиев, предлагам ви заедно да разработим стратегия за износ на кетъринг“, шеговито започна отговора си министърът.

Информацията на НСИ за 2017 г., представена от Порожанов, сочи, че от страната са изнесени аграрни продукти за близо 4,2 млрд. евро, което е с 1,1% по-високо от данните за предходната година. От тях износът на продукти с растителен произход е около 2 млрд. евро, и е с 5,2% по-малко в сравнение с 2016 г. Най-значителен в стойностно изражение е експортът на житни /пшеница, ечемик и царевица/, който представлява 22,6% от общия селскостопански износ, следван от този на маслодайни семена и плодове, който е 14,6%.

По предварителни данни на НСИ през първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки бележи ръст от 13,5% спрямо същия период за 2017 г. и достига 1,9 млрд. евро. В това число 809 млн. евро са от растения и продукти с растителен произход. Експортът на житни и маслодайни продължава да заема най-голям дял в общия селскостопански износ, съответно 20,6 и 12,8%.

В същото време обаче през последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на износа за преработени продукти с по-висока добавена стойност. През 2017 г. е постигнат съществен ръст при износа на мляко и млечни продукти – с 15,1%. Експортът на мазнини и масла от животински и растителен произход се увеличава с 21,5%. Хранителни продукти, подготвени на базата на житни растения, нарастват с 10,7%. Хранителни продукти от плодове и зеленчуци растат с 6,9 на сто. Износът на местните и рибните храни скача с близо 15%.

Leave a Comment