С 30% се вдига данъка за автомобили над 15 г.

Работодателските организации се обявиха против увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв.

danak_avtomobiliНационалният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри пакет от промени на данъчни закони за 2019 г., каза пред журналисти Валери Симеонов, вицепремиер и председател на НСТС.

Пакетът включва Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и други.

Съветът гласува за промяна на начина за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство. Така от догодина данъците за автомобилите на повече от 15 години се вдигат с около 30%. От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери Симеонов каза, че в сряда, когато МС ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно.

Тристранният съвет реши, че ДДС-то ще остане в същия размер, както е и в момента – 20%, данъкът върху доходите също остава непроменен – 10%. Всички други данъци също остават непроменени за следващата година.

Представители на синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост.

Работодателските организации пък се обявиха против договореното вдигане на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева и поискаха незабавна среща с премиера Борисов.

Leave a Comment