Промените в Наредба 4 за хуманно отношение към животните влизат в сила от днес

Необходимата площ за крави и биволици е намалена наполовина. Документите на нови кандидати ще се приемат под условие, че има достатъчно средства по мярката

крава, родопско кафявоПромените в Наредба 4 за хуманно отношение към животните влизат в сила от 9 октомври 2018 г. с обнародването им в днешния 83-ти брой на „Държавен вестник“.

Измененията в наредбата ще намалят изискванията за площ за крави и биволици над 24-месечна възраст. Така площта от 6,6 квадрата в помещение и 6,6 квадрата в двор за една крава се променя на 6,6 квардрата в помещение или двор. Същото важи и за биволици, за които ще се изискват 7,7 квадрата в помещение или двор.

Според чл. 13 земеделските стопани ще предоставят ежегодно план-програма за изпълнение на дейностите, за които кандидатстват за подпомагане, по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“. В план-програмата ще се посочва животновъдният обект, в който се извършват дейностите за осигуряване на свободна подова площ, и включва данни за броя на животните по вид и категория.
Отпада 5-годишният ангажимент, който животновъдите поемаха при увеличаване на стадото с не повече от 10% от одобрените единици.
Вписват се нови разпоредби /чл. 18/, които да предвидят хипотезата за ограничени финансови средства или недостиг по мярката. При одобрение на нови кандидати ще има забележка, че те ще получат финансиране, ако по мярка 14 има достатъчно средства. Земеделският стопанин ще трябва да предостави писмено съгласие, че одобрението за участие и предоставянето на финансовата помощ ще се извърши при наличие на финансов ресурс след отчитане на необходимите средства за поетите ангажименти от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.
Новата наредба определя в чл. 29 и чл. 30 конкретно в кои случаи ДФЗ ще откаже изплащане на финансова помощ и какви ще са последствията за животновъда от отказа.
Създава се нов чл. 30а, който гласи: (1) Земеделските стопани могат да поискат прекратяване на поет ангажимент, като подадат в съответната областна дирекция на ДФЗ – РА, заявление за доброволен отказ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ – РА, и възстановят получената до момента финансова помощ. (2) Земеделски стопанин, който е подал заявление за доброволен отказ по ал. 1, не може да ползва никакви права, произтичащи от подаденото заявление за плащане. (3) Заявлението за доброволен отказ по ал. 1 не се одобрява от ДФЗ – РА, когато земеделският стопанин:
1. е уведомен за установени нарушения и неспазване на изисквания по подадено заявление за плащане през годината на подаване на заявлението за доброволен отказ;
2. е уведомен, че заявлението за плащане е избрано за извършване на проверка на място;
3. не е възстановил получената финансова помощ по мярката.“

Задължението на земеделския стопанин да води дневник при извеждане на животните на дневна паша, също търпи промени. Предложеният текст въвежда разграничаване на движението на животните към и от постоянния животновъдния обект, когато животните нощуват в него, за което земеделският стопанин води дневник, от свободното пашуване в животновъден обект–пасище, при което задължително се издава ветеринарномедицинско свидетелство. В цитираното становище се посочва, че  такова свидетелство не следва да се издава при дневната паша, когато животните нощуват в постоянния обект.

С оглед спазване на принципите на публичност и прозрачност е предвидено ДФЗ – РА да публикува приложимите правила при изчисляване на размера на финансовото подпомагане и условията за отказ или оттегляне на плащанията и административните санкции, приложими към директните плащания, подпомагането на развитието на селските райони и кръстосаното съответствие.

Leave a Comment