Момчил Неков подари скулптура на кан Тервел на училището ни в Брюксел

кан Тервел, Момчил НековВ годината, в която отбелязваме 1300 години от победата на кан Тервел над арабската армия, на официална церемония в Европейския парламент евродепутатът Момчил Неков представи скулптура на кан Тервел, която подарява на българското училище в Брюксел.

„Направата на подобна скулптура беше мое предизборно обещание, като символ на това как трябва да възпитаваме децата си, как трябва да пазим културата си, защото историята и културата са тези, които ни съхраняват като нация. Децата на България, които са в чужбина, трябва да не забравят откъде са техните корени“, каза Неков по време на представянето.

На представянето на склуптурата на кан Тервел в ЕП присъстваха главният секретар на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ Михаил Тачев, посланикът на България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Мая Добрева, създателят на пластиката, скулпторът Борис Борисов, проф. Иван Илчев – историк.

Скулпторът Борис Борисов представи творбата си с думите: „Пластиката демонстрира силата на оръжието и духа на Тервел. Пресъздал съм кан Тервел като триумфатор, като човек, който побеждава и това е много нужно днес за нас българите, за да усетим силата си като народ“.

Директорът на българското училище в Брюксел Валентина Найденова благодари от името на училището за подаръка, като добави: „Вие не само ни предложихте да ни подарите този символ, но и дадохте възможност да изберем каква да бъде скулптурата, какво ще е интересно за децата. Вие бяхте и първият евродепутат, който се свърза с българското училище в Брюксел още през 2014 г. и до днес ни помагате“.

Проф. Иван Илчев направи паралел със съвременна Европа: „Не знам дали сте замисляли, но рядко в нашата история се е случвало след един кадърен владетел, да дойде друг кадърен владетел. Точно това се е случило в началото на VIII век, двама владетели, които управляват един след друг и полагат основите на България, такава каквато я знаем. Могат да се направят много паралели между времето на кан Тервел и нашето време. И тогава, и сега Европа е заобиколена от Изток, и от Запад, и от Юг от агресивни народи, които с въжделение гледат богатствата й. И тогава, и сега европейското общество е дълбоко разделено. Тогава различията са верски, вътре в самата християнска църква и допринасят за успешното настъпление на арабите, сега споровете са за пътя, по който трябва да поеме Европа. И тогава, и сега по-важно изглежда това, което се случва на Запад, а не на Изток, затова в българските учебници по история ние пишем за победата при Поатие, която спира арабското настъпление във Франция, но в нито един учебник, на нито една западноевропейска държава, няма да видите урок, в който се говори за победата на кан Тервел.“

Leave a Comment