От 2020 г. Западна Европа ще създаде пречки за износ на стари коли към по-бедните от ЕС

Нено димов заедно със земеделския министър Порожанов при фермерския пазар през МЗХГ Архивна снимка

Нено Димов, заедно със земеделския министър Порожанов, при фермерския пазар през МЗХГ
Архивна снимка

Брюксел е обещал решение на проблема с износа на стари автомобили от богатите западни държави на Европа към източните през 2020 г. Това съобщи днес пред Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България“, каза той.

По този въпрос срещаме съмишленици от страна на Полша, Словакия, Литва, Латвия, Румъния и Унгария.

Относно увеличението на данъка за стари коли, Димов смята, че това е „инвестиция в здраве“, тъй като те са сред основните замърсители на въздуха.

Министърът посъветва българите, чиито жилища са в близост до газопреносна мрежа, да се включат към нея, особено ако използват за отопление дърва и въглища.

“Ако се наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то смяната на отоплението излиза доста скъпо”, предупреди Димов.

Министърът е категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара и добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския съвет още следващата седмица.

Leave a Comment