Ветеринарят с марихуаната уволнен от БАБХ и с две прокурорски обвинения

канабис

Някои сортове коноп достигат 5 м височина

Възможно е служебно да се е сдобил със семената, тъй като именно БАБХ отговаря за контрола върху тях

32-годишният ветеринар – производител на канабис и в същото време служител на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ в областната дирекция в Шумен е уволнен и е с две повдигнати обвинения. Пълният обрат в кариерата и живота му настъпи след като той бе разкрит от полицията като производител на марихуана. Инспекторът от агенцията е отглеждал канабиса в близко до Шумен село, а в наскоро закупена от него къща в шуменския квартал „Дивдядово“ сушил тревата. Именно в къщата бяха открити към 380 кг марихуана.

Откъде ветеринарният инспектор е получил семена за отглеждане на конопа не е ясно, но според публикувана тази година наредба именно БАБХ контролира вноса им.

Прочети още: Наредба: Внос на коноп за фураж и храна – само срещу лицензия и под контрола на БАБХ

„Повдигнати са му 2 обвинения. Едното е за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана. Предвижда се наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода. Другото обвинение е за отглеждане на марихуана без надлежно разрешение по закона”, обясни пред Нова тв Маргарита Георгиева, окръжен прокурор в Шумен.

По думите й инспекторът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, предстои внасяне в съда на искане за „задържане под стража”.

Шуменските полицаи са работили по случая две седмици. Те имали информация, че в къща в шуменския квартал „Дивдядово“ се съхранява марихуана. Открили собственика и направили претърсване на имота. Открили оставени за сушене 80 килограма растения и листна маса. Собственикът признал, че сам отглежда продукцията в труднодостъпна нива. Въпреки че не е специалист по растениевъдство, служителят на БАБХ успял да произведе 4-метрови растения, които полицаите сравниха с кипариси.

В късо съобщение, БАБХ посочва на сайта си, че „лицето е отстранено от работа“.

През март тази година в 25-ти брой на „Държавен вестник“ бе публикувана наредба 1, която разрешава отглеждането на коноп с намалено съдържание на наркотични вещества при стриктен контрол от страна на МЗХГ, МВР и други.

 

Leave a Comment