Испански и френски опит в иновациите ще бъдат споделени на „Фермер Експо Раковски 2018“

Животновъдното изложение се открива официално утре от 11:оо часа /виж програмата/

Институт за агростратегии и иновации е съорганизатор на „Фермер Експо Раковски 2018 

"Фермер Експо Раковски 2017" Архивна снимка на Агро Пловдив

„Фермер Експо Раковски 2017“
Архивна снимка на Агро Пловдив

Иновации в животновъдството е фокусът на второто издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“, което ще се проведе утре, 13 октомври 2018 г. в гр. Раковски и се организира от Организацията на производители „Фермерско мляко“, Министерство на земеделието, храните и горите, евродепутат Владимир Уручев, община Раковски и Институт за агростратегии и иновации.

За първи път участниците и посетителите на изложението ще имат възможността да се запознаят с примери за иновации и да обменят практична информация с представители на Оперативни групи в рамките на Европейско партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост /ЕПИ-АГРИ/.

Институт за агростратегии и иновации - ИАИПредседателят на Институт за агростратегии и иновации Светлана Боянова ще модерира панела на тема „Иновации и дигитализация в земеделието – предизвикателства пред сектор животновъдство в контекста на бъдещата ОСП 2021-2027“, в рамките на „Фермер Експо Раковски 2018“. Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и евродепутатът Владимир Уручев се очаква да приветстват участниците в конференцията, която цели да обърне внимание на различни аспекти от внедряването на иновации в животновъдния сектор и по-специално дигитализацията по веригата животни – фермери – храни – потребители.

Представителят на EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия, Кико Онега ще запознае участниците в конференцията с резултатите от последния доклад на Фокус групата по животновъдство от Европейското партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост. В програмата е предвидено и представянето на дейността на две оперативни групи от Испания и Франция, които реализират иновативни проекти в сферата на животновъдството.

“Дигиталните иновации са бъдещето на земеделието в ЕС и особено голям е техният потенциал в сектора на животновъдството”, заяви Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации.“ В последните години основният акцент в животновъдство беше върху осигуряването на финансиране за сектора. Ето защо смятам, че освен силното финансиране на сектора е важно животновъдите да се пробудят за иновациите, които също могат да увеличат печалбата на техните стопанства“, подчерта още Светлана Боянова. Тя допълни че, „животновъдството има нужда от нов тласък, който да подпомогне животновъдните стопани да бъдат по-печеливши, редом с директната подкрепа на техния бизнес. Затова е важно да се говори и да се черпи опит от по-напредналите и да се търсят нови решения. Считам, че участниците от EIP-AGRI, от Испания и от Франция, които поканих да участват на този форум ще представят интересни примери, с които ще допринесат за стартирането на този процес.”, посочи още Светлана Боянова.

Испански опит

Проектът на Оперативната иновативна група от Испания, „Използване на метан в говедовъдни ферми“ е част от проекта EURODAIRY, който се изпълнява по програма „Хоризонт 2020“ в партньорство с още 21 организации с координатор „Борда за развитие на земеделието и градинарството в Обединеното кралство“. Целта на проекта на испанската оперативна група е да служи като пример за добри земеделски практики за млечните ферми в Галисия, за да се намалят емисиите на метан в животновъдството и въздействието им върху околната среда, както и да се генерира енергиен ресурс, който да се оползотворява във фермата. На второ място проектът цели да се подобри управлението на отпадъчните води при млекопроизводството. Разработена е евтина система за събиране, сепариране и почистване, предназначена за оползотворяване на генерирания газ в торохранилището, а отработеният биогаз е енергиен източник, който може да бъде оползотворен в стопанството.

В рамките на изпълнението на проекта към момента се работи по оценка на системите за управление на отпадъчните води, разработена е пилотна система за събиране на газ и се провеждат газоизмервателни тестове.

Координатор на проекта е Асоциацията на агро-хранителните кооперативи в Галисия /AGACA/ и се реализира в партньорство с технологичния център EnergyLab, Научния факултет на Университета във Виго, компания за метрологично и контролно оборудване. В проекта на оперативната група е включена млечна ферма, основана през 1998 г, която се състои от 5 стопанства с обща площ 130 ха, отглеждащи 250 млечни крави и с производство на 2500 тона мляко годишно.

Марио Фернандес от Асоциацията на агро-хранителните кооперативи в Галисия /AGACA/ ще представи испанския опит по време на „Фермер Експо Раковски 2018“. Той е агроинженер със специализация по мениджмънт на селското стопанство, развитие на селските райони и агро-хранителните кооперативи. Има разработени и реализирани няколко екологични проекта, изследващи казуси, свързани с регионална политика. От 1989 г. досега е отговорник по околната среда и инженерната област в AGACA консултира членовете на кооперативите по въпроси, свързани с инженерните проекти за земеделски и животновъдни стопанства, изследвания, свързани с околната среда, както и технологични и икономически консултации по агро-хранителната верига.

Френски проект

SOS PROTEIN е съвместен проект на два региона със силно развито животновъдство във Франция – Бретан и Пеи дьо ла Лоар. Основна цел на проекта е устойчивото задоволяване на собственото производство на протеинови култури и провеждане на изследвания за преодоляването на европейските тенденции от все по-голямата нужда от внос.

Тази програма за протеинова автономия на фермите в западната част на Франция е изградена върху четири проекта на Оперативни групи, свързани с осигуряването на протеинови култури като грах, лупина и бакла; производството на високопротеинови фуражи; оптимизирана смилаемост на азотната фракция и оценяване на териториалното въздействие на различни стратегии за постигане на основните цели.

В рамките на изпълнението на проекта се разработва ново колективно знание и се споделя ноу-хау сред всички заинтересовани страни – фермери, изследователи, инженери и техници. Установяват се връзки между дейностите и разработките на национално ниво с тези на европейско равнище посредством Европейското партньорство за иновации, а знанията се превръщат в инструменти за развитие на фермерите. Координатор на проекта SOS PROTEIN е „Западен агрономически център“ във Франция, а в четирите проекта са включени общо 80 организации – икономически партньори, професионални земеделски организации и изследователски и образователни звена.

П Р О Г Р А М А

„ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2018“ 

12-13 ОКТОМВРИ 2018г.,

ПАЗАР ЗА ЖИВИ ЖИВОТНИ, КВ. СЕКИРОВО, ГРАД РАКОВСКИ 

12 ОКТОМВРИ (ПЕТЪК)

09:00-12:00ч. Подготовка на щандове и преглед на животни;

12:00-18:00ч. Обмяна на опит между участниците;

19:00-21:00ч. Официална вечеря за участниците; 

13 ОКТОМВРИ (СЪБОТА)

9:00ч. Начало на изложба на животни – говеда, биволи, овце, кози, коне, Българско овчарско и Каракачанско куче. Открита детска площадка за среща на деца с „бейби“ селскостопански животни;

10:30-10:50 ч. Изпълнение на фолкорен  ансамбъл “Слав Бойкин” – гр. Раковски и група за народни танци „Китка”- гр. Раковски;

10:50-11:00 ч. „Джумбон Експо“ – представяне колоритната самобитност на раковчани от  театрална трупа при НЧ “Св. Св. Кирил и Методий – гр. Раковски – 1908”;

11:00-11:20ч.Официално откриване на „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2018;

11:30-11:40ч. Пресконференция

11:40-17:00ч.  Паралелни програми:

Ø  Обичаи, храни и занаяти;

Ø  Животновъдство;

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА „ОБИЧАИ, ХРАНИ И ЗАНАЯТИ“

11:40-16:00ч. Изложение на фермерски храни – млечни, месни, пчелни и с растителен произход;

11:40-16:00ч. Представяне на занаяти от Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив;

11:40-16:00ч. Фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ – представяне на фолклорни и кулинарни традиции на област Пловдив. Тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя. Изработка на сувенири от вълна и кукли от царевична шума; Приготвяне на типични местни храни –  пиде, катми, лютеница и др.;

11:40-16:00ч. Дегустация на приготвено на скара телешко, свинско и конско месо, осигурено от Генералния спонсор “Унитемп” EООД;

12:00ч. Демонстрация по приготвяне на традиционна лютеница – Народно читалище “Любен Каравелов 1897” – с. Куртово Конаре;

12:10ч. Демонстрация за традиционно ръчно избиване на масло в бурилка – с. Момчиловци. Дегустация на мътеница и масло, в комбинация с ечемичен селски хляб;

12:15ч. Демонстрация по направата на сладък суджук;

12:20ч. Предизвикателство по откриване на растителен продукт сред няколко вида сирена. Награди за успелите;

12:50ч. и 14:00ч.  Приготвяне на ръчен кашкавал и сирене от Заралийска занаятчийска работилница;

13:00ч. Вадене на мед с центрофуга;

13:30 Дегустиране на Фермерски кебап с патешко месо, 9 зеленчука и краве масло – Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“ съвместно с Музей на хляба и традиционните храни;

14:00-17:00ч. Оркестър “Млади тракийци” с ръководител Божидар Стрехин;

14:30 Теглене на томбола сред участници в анкета. Награждаване на късметлиите

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА „ЖИВОТНОВЪДСТВО“

Конференция „Иновации и дигитализация в земеделието – предизвикателства пред сектор животновъдство в контекста на бъдещата ОСП 2021-2027“:

  • 11:40-11:50ч. Откриване на конференцията и приветствия от официалните гости – еврокомисар Мария Габриел, евродепутат Владимир Уручев, Министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов (очаква се потвърждение). Модератор – Светлана Боянова;
  • 11:50-12:05ч. Доклад на Фокус групата по животновъдство от Европейското партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ)
  • 12:10-12:40ч. Иновации в сферата на животновъдството от ЕПИ-АГРИ, Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” (ГДЗРСР) на Европейската комисия. Представяне на две оперативни групи;
  • 12:40-13:10ч. Иновации от България:
  • Ефективната млечна ферма – Тодор Арбов, международен експерт по говедовъдство;
  • Представяне на термична слънчева инсталация за добив на топла вода за нуждите на животновъдство и съоръжение за извличане и използване топлината на издаденото мляко. Представяне : Фондация “Биоселена” и Аграрен факултет при Тракийски университет – гр.Ст. Загора;
  • Партньорства в подкрепа на иновациите в българското земеделието и ролята на Национална служба за съвети в земеделието в този процес:

–  Взаимно обучение: Достъп до иновации чрез демонстрации (проект PLAID по Програма Хоризонт 2020)

– Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации (проект NEFERTITI по Програма Хоризонт 2020)

  • 13:10-13:30ч. Дискусия;

13:30-14:00ч. Дегустация на фермерски продукти от български производители;

14:00-15:00ч. Състезание по бутане на рулонни бали. Награди за най-бързите;

15:00ч. Теглене на томбола сред участници в анкета. Награждаване на късметлиите;

Leave a Comment