„Фермер Експо Раковски“ тръгна с новината: МЗХГ ще финансира създаване на мини кланици и мандри

След 2020 г. ЕК ще подпомогне с 9 млрд. евро новите технологии в Европа, съобщи Мария Габриел

Фермер Експо Раковски 2018

Министерството на земеделието, храните и горите ще финансира с 50% инвестициите в мини кланици и мини мандри. Държавната помощ ще се нотифицира съвсем скоро, след което фермери и фермерски групи и организации ще могат да кандидатстват за нея. Това съобщи при откриване на второто издание на животновъдното изложение „Фермер Експо Раковски 2018“ земеделският министър Румен Порожанов.

Агнета Аваси

Агнета Аваси

 

Холщайн

Холщайн

Панаирът на стопански животни, продукти и услуги за животновъдството, фермерски храни и фолклора на Пловдивска област събра еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, евродепутата Владимир Уручев, ректора на Аграрния университет проф. Христина Янчева, съпредседателят на Съюза на говедовъдите Димитър Зоров и други в квартал Секирово, община Раковски. Гостите благодариха на главния организатор на изложението „Фермерско мляко“ООД – Раковски, и по-специално на управителя Рангел Матански за ентусиазма при утвърждаването на проявата. Конференцията за иновации и дигитализация в земеделието, която започна малко по-късно, бе фокус за посетителите животновъди, решили да модернизират стопанствата си, за да станат по-конкурентни и успешни. Тя бе организирана от Института за агростратегии и иновации. Преди това Мария Габриел съобщи, че през следващия програмен период ще бъдат изразходвани целево за дигитализация и нови технологии около 9 млрд. евро. От тези огромни средства могат да се възползват също земеделци и животновъди, каза Габриел.

Фермер Експо Раковски 2018

След откриването на изложението Румен Порожанов добави още информация за финансирането на мини кланици и мини мандри. „Помощта ще бъде до 50% от инвестицията и разбира се, ще има таван. Но за размера му ще намерим един оптимален вариант. Ето тук, на изложението, е показана мини мандра, която се произвежда в Пловдив. Обявената й цена е около 45 хиляди лева. Тоест 22,5 хиляди ще бъде държавната помощ. Подобна има за млекоматите“, каза Порожанов.

След като помогна да не загори юнашкото ястие, Порожанов научи, че в казана има 300 кг зеленчуци и 50 кг патешко филе

След като помогна да не загори юнашкото ястие, Порожанов научи, че в казана има 300 кг зеленчуци и 50 кг патешко филе

Той добави, че очаква до два месеца да се получи нотификацията за държавната помощ, като преди това с бранша ще бъдат уточнени параметрите. Веднага след нотифицирането на помощта с решение на УС на ДФ „Земеделие“ ще се направят указания за кандидатстване.

„Не искаме инвестициите в мини мандри и мини кланици да бъдат много големи. Ако сме обявили, че таванът е „Х“, ще плащаме 50% от „Х“. Ако някои иска да инвестира в инстлация, която е два пъти „Х“, ни пак ще платим половината на „Х““, ясно уточни министърът като допълни, че кланиците принципно са по-скъпи съобъжения.

Според Румен Порожанов организациите на производители, които закупят мини мандра или мини кланица, биха могли да изпълнят със съдържание подобна инвестиция, да видят икономически смисъл да я направят.

 

 

 

Leave a Comment