Ще има влага през седмицата, но няма да е достатъчна за сеитба

Надежда Шопова, агрометеорологАвтор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия се определяха от температури близки до нормите и неравномерно разпределени валежи с количества между 55.0 mm и 10.5mm. На места, където количествата бяха незначителни и без стопанско значение като в Пазарджик, почвената влажност беше изчерпана. Оптималните срокове за обработка на свободните площи и за сеитба на зимна рапица бяха пропуснати. По-сухото и слънчево време даде възможност да продължи прибирането на готовия ориз и късните червени пипери в местата, където нямаше повреди от падналите есенни слани.

В средата на октомври агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време с температури близки до обичайните за месеца. Повече облаци и валежна обстановка се прогнозира във вторник и четвъртък, в края на почивните дни и в началото на новата седмица. В земеделските райони на Южна България очакваните количества отново ще бъдат без стопанско значение, между 0.1mm и 2.0mm.

През периода обичайно са оптималните срокове за предсеитбена обработка и сеитба на зимни житни култури.  Тази година недостатъчната почвена влажност и очакваното по-сухо време до края на второто десетдневие на октомври ще бъде предпоставка за отлагане на сеитбата на есенниците на много места в района на Южна България. През седмицата ще продължи узряването и прибирането на гроздето, ябълките и дюлите.  С понижаването на температурите се наблюдава масов цъфтеж на есенни минзухари както и оцветяване на листата на кайсия, череша, липа и др.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

сеитба на пшеница

Leave a Comment