Ще бъдат ли увеличени с 60% земеделските осигуровки? На ход са фермерите

работничка на полето с лавандулаНадзорният съвет към Националния осигурителен институт одобри проектобюджета за държавното обществено осигуряване за 2019 г. Той предвижда повишаване на минималния месечен осигурителен праг за земеделски производители и тютюнопроизводители с 60% – от 350 лв., както е през 2018 г., на 560 лева. Това ще увеличи пенсионните и здравни осигуровки с 58 – 66 лв. месечно, според изчисленията на Агро Пловдив.
 
Предстои проектобюджетът да бъде обсъден от Съвета за тристранно сътрудничество, от правителството и накрая да бъде гласуван в парламента. 
 
Припомняме, че през октомври миналата година отново имаше предложение за голям скок в размера на минималния осигурителен доход на земеделците. През 2017 г. фермерите се осигуряваха при праг от 300 лева, а в проектобюджета за тази година бе заложено той да се увеличи до 480 лева, тоест отново с ръст от 60 на сто. След протести, минималният осигурителен праг бе понижен на 350 лева, което бе с близо 17 на сто повече спрямо 2017 г.

Leave a Comment