Заради Африканската чума Дания е унищожила всички диви прасета

lдива свиняЗаради Африканската чума по свинете Дания е унищожила всички диви свине на територията си. Принципно в държавата не е имало популация на глигани, но в последно време се е появила миграция от Германия, разказа началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ към Службата по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания Стен Мортенсен, съобщи „Фокус“. Специалистът взе участие в семинар на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за опасностите от болестта, който се проведе днес. 

У нас опасността от пренасяне на вируса чрез диви свине, мигрирали от Румъния към България, не може да бъде решен по начина, по който са подходили в Дания, тъй като популацията им е изключително голяма. През 2011 г. те са били около 45 хил., а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил., каза директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ Георги Чобанов.

Мортенсен обясни, че вирусът на Африканската чума е силно устойчив и може да бъде открит в добре обработена шунка, престояла 8 месеца. Затова продуктите от свинско месо се сочат като един от основните източници на зараза.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че започва този месец спешен одит за разпространението на Африканската чума по свинете в Румъния. Болестта е засегнала много лични стопанства и свинеферми с търговско предназначение, предаде БТА, като цитира в. „Гъндул“.

Комисията отбелязва, че еволюцията на Африканската чума по свинете в Румъния е притеснителна, тъй като само за четири месеца страната съобщи за близо 1000 огнища на болестта в лични стопанства и в свинеферми. 

Leave a Comment