ФАО: 1,3 млрд. души са в животновъдството, към 50 млн. малки инсталации за биогаз има в Китай и Индия

Снимка: ФАО

Животновъд от Южен Судан. Снимка: ФАО

18 октомври, 2018, Рим – Нов доклад на ФАО „Глобалното животновъдство: трансформация на сектора в рамките на устойчивото развитие“ подчертава необходимостта да се внесат изменения, които да оптимизират политиките и практиките в тази дейност, като същевременно се минимизират отрицателните въздействия върху околната среда.

Отбелязвайки, че „дори и най-модерното постиндустриално общество все още силно разчитат на животните, за да се посигури населението с храни и хранителни вещества“, генерален директор на ФАО Жозе Грациано да Силва заяви, че животновъдният сектор е от първостепенно значение и „може да играе ключова роля за милиони души по света“ чрез осигуряване на храна, създаване на работни места, увеличаване на доходите и други.

Конкуренцията за земя за производство на фуражи може да ограничи наличието на ресурси за производство на храни, посочи да Силва.

„Съществува и спешна необходимост да се спре злоупотребата с антимикробни препарати при отглеждането на животни“, добави генералният директор на ФАО, цитирайки ролята на антибиотици за създаването на опасни резистентни микроорганизми.

Едно от най-големите предизвикателства в развиващите се страни е, че животновъдният сектор е сегментиран, а производителността на труда е значително по-ниска от тази на сектора за преработката на продуктите от животни.

Бързото увеличение на числеността на животните не винаги води до бързо намаляване на бедността.

Новите политики трябва да включват мерки за подобряване на достъпа на дребните животновъди до производствени ресурси, до информация, технологии, обучение, активи и заеми, както и мерки за укрепване на групите производители.

Ще са необходими и реформи в търговията, инвестициите и иновациите.

Според проучването на ФАО, по-широкото внедряване на съществуващите най-добри практики и технологии в областта на храненето, ветеринарната медицина, използването на животинските отпадъци, да помогнат за намаляване на парниковите газове с до 30%.

Цифри и факти

· Понастоящем най-малко 1,3 милиарда души работят в животновъдството.

· За около 600 милиона от най-бедните домакинства в света добитъкът е основен източник на доходи.

· Между 2000 и 2014 г. световното производство на месо се е увеличило с 39%; производството на мляко се е увеличило с 38%.

· Очаква се до 2030 г. световното производство на месо да се увеличи с 19% в сравнение с 2015-2017 г .; и производството на мляко да се увеличи с 33%.

· Животните съставляват 40% от общото селскостопанско производство в развитите страни и 20% от общото селскостопанско производство в развиващите се страни.

· Животните остават важен източник на физическа сила. В Индия например две трети от обработваемата площ на страната се обработва, като се използва животинска енергия, а 14 милиона каруци с животни участват с до 15% в общия трафик в страната.

· Въвеждането на усъвършенствана генетика, системи за хранене, мониторинг на здравето на животните и други технологии през последните четири десетилетия позволи на индустриализираните страни да намалят общите изисквания за пространство за добитък с 20%, като същевременно удвоят производството на месо.

Алтернативно използване на оборски тор

В развиващите се страни, особено в Африка на юг от Сахара и в Южна Азия, селските и отдалечените райони често не са обхванати от националните енергийни мрежи.

Но все по-голям брой страни помагат на хората да избягват от този енергиен капан, като използват много неочакван и по-рано подценен ресурс: животните.

Птиците, свинете, овцете, говедата и други домашни животни произвеждат около 85% от животинските изпражнения в света.

Според доклада превръщането на този материал в биогаз ще позволи да се осигури възобновяема енергия за повече от един милиард души.

В Индия и Китай този подход вече се използва широко.

В периода от 2003 г. до 2013 г. Китай е построил 42 милиона малки инсталации за биогаз за домакинствата. Съоръженията работят с оборски тор от пилета и крави, и осигуряват електричество и отопление. В Китай са построени и много по-големи инсталации за биогаз с дневен капацитет от 18 000 -60 000 kWh.

Към 2003 г. Индия вече е създала около 3,4 милиона биореактори за производство на биогаз в семейната ферма в различни изолирани райони на страната, а през 2015 г. бе съобщено, че броят на инсталации за биогаз за домакинствата в Индия, за да са в размер на четири милиона.

Други държави в Азия и Африка понастоящем проучват използването на биогаз за разширяване на производството на електроенергия в домакинствата.

Leave a Comment