След 10 г. едва 10% от българите ще са в трудоспособна възраст

BASF

стари хора, пенсионери в КрасновоСлед 10 години трудоспособното население ще бъде не повече от 10%. До 2030 г. 40% от хората в страната ще са съсредоточени в пет града: София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Това съобщиха днес деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет доц. Георги Бърдаров и доц. Надежда Илиева при представянето на анализ за демографските тенденции в България до 2030 г., изготвен по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“.

България няма да изчезне, няма и да се „стопи“. Раждаемостта ни – противно на клишираните твърдения – не е апокалиптично зле. Но трябва да имаме предвид нещо и то е, че до 2030 г. съставът на населението ни ще е различен и 22% от него ще са роми, казаха учените, цитирани от БГНЕС.

В страната няма ниска раждаемост, според тях. „Ако я сравняваме с тази преди 100 или 200 години, е ниска – посочи доц. Бърдаров. – В момента този показател е в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост от 9 промила при 7 за Италия и 6 за Ирландия. Големият проблем е, че от 30 години нямаме естествен прираст, а съвкупно няколко общини регистрират такава смъртност, каквато имат региони във военен конфликт.“

Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като показатели етническа и възрастова структура. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално – три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението. За съжаление, по-голямата част от тези хора остават неграмотни, отбелязаха авторите. Според тях решения има и едно от тях е образоването на ромските общности.

Leave a Comment


+ 3 = осем